Aruba schaft mondkapjesplicht af

Door Sharina Henriquez/Caribisch Netwerk

Oranjestad – Met gemiddeld 11 nieuwe gevallen per dag over de afgelopen zeven dagen, zegt de Arubaanse regering, is de coronagolf nu zover afgezwakt dat zelfs de mondkapjes niet meer verplicht op hoeven.

Begin augustus nam Aruba deze maatregel toen een tweede golf het eiland harder raakte dan aan het begin van de pandemie in maart vorig jaar. Met de mondkapjesplicht liep het eiland voorop op de buureilanden en Nederland. Vanaf morgen wordt het verbod opgeheven. Winkels, horeca en andere publieke ruimtes kunnen bezoekers nog wel verplichten om deze op te doen.

Andere coronamaatregelen zijn ook versoepeld waardoor publiek (onbeperkt) weer op sportevenementen welkom is; het gebiedsverbod is afgeschaft en gevaccineerden hoeven niet meer in quarantaine. Vanaf 9 juni hoeven reizigers in de bubbel van Aruba, Bonaire en Curaçao ook niet meer de verplichte test bij binnenkomst op Aruba te hebben dan wel ondergaan. Maar ook hier geldt: daarvoor moet men wel minimaal twee weken ervoor allebei de coronaprikken hebben gehad.

“Er is weer licht aan het einde van de tunnel”, zegt demissionair premier Evelyn Wever-Croes. Ze benadrukt wel dat de economische en financiële crisis nog niet zijn bezworen. 4.000 inwoners krijgen de speciale Fase-uitkering omdat ze nog altijd geen baan hebben en voor 14.000 werknemers betaalt de overheid nog steeds salarissubsidie. Ook zegt de premier dat nog 1 op de 5 mensen aangewezen is op voedselpakketten. “We zijn dus nog afhankelijk van de middelen uit Nederland.”

Toch doet Aruba het van alle eilanden in het Caribisch deel van het Koninkrijk tot nu toe het beste wat betreft economisch herstel. Dat komt vooral door de Amerikaanse toeristen die massaal naar het eiland blijven komen. Mei was een goede maand, aldus Ronella Croes van het Arubaanse toerismebureau ATA. Er kwamen bijna net zoveel Amerikanen (bijna 71.000, 20% meer dan in april) als in mei 2019 (het topjaar voor de pandemie). Woensdag meert het eerste cruiseschip  aan. Volgens de prognoses van ATA zet de groei zich door en zal het toerisme over het gehele jaar voor 68% hersteld zijn.

Ondanks het goede nieuws is de regering wel bezorgd over de lage vaccinatiegraad onder ongedocumenteerden. De Directie Volksgezondheid (DVG) heeft echter geen cijfers en verwijst naar de vluchtelingenorganisatie Hias Aruba waarmee wordt samengewerkt. “We registeren alleen AZV-verzekerden en niet-AZV-verzekerden”, aldus Sharline Koolman, hoofd van de dienst besmettelijke ziekten.

Volgens premier Wever-Croes gaat het om ‘niet eens 10% van rond 15.000’ ongedocumenteerden die zich heeft gevaccineerd en werken de vluchtelingenorganisaties Hias en UNHCR Aruba aan een voorlichtingscampagne. Navraag bij Hias levert niets op. “Wij registreren niemand en faciliteren alleen ruimte. DVG moet de cijfers hebben.” De organisatie schat in dat er zo’n 17.000 Venezolanen op Aruba zijn zonder legale status.

Volgens de meest recente cijfers van Volksgezondheid (van 4 juni) zijn 52.566 mensen volledig gevaccineerd. Daarmee zou de vaccinatiegraad 65% zijn, maar dat is alleen van wat DVG heeft geregistreerd. Volksgezondheid verwacht deze week de resultaten van een onderzoek naar waarom een grote groep nog altijd geen vaccin wil.

Koolman zegt de laatste week wel meer mensen op de prikposten te zien. “De vakantieperiode komt eraan dus we denken dat meer mensen gemotiveerd zijn om toch het vaccin te nemen.” Juni is de laatste maand dat Arubanen snel een coronaprik kunnen krijgen. Vanaf juli gaan de prikposten dicht en moeten mensen langer wachten op een vaccin.”

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.