COLUMN – Boutique law firm

De Amerikaanse advocaat Peter Choharis die namens de Staten van Sint Maarten Nederland bij de Verenigde Naties heeft aangeklaagd wegens koloniale heerschappij over de Caribische delen van het Koninkrijk, hoopt dat andere eilanden zich alsnog bij het initiatief aansluiten. Er zijn tenslotte altijd wel figuren die Den Haag graag zo hoog mogelijk aan de schandpaal genageld willen zien, al was het maar om de aandacht van het eigen falen af te leiden. Deze week had Choharis een conferencecall met geïnteresseerden op Aruba. Op Bonaire gaan eveneens stemmen op aan te haken.

Aanvankelijk deden de Staten van Sint Maarten – althans de regeringsfracties die de advocaat/lobbyist uit Washington in de arm hebben genomen – het voorkomen alsof andere eilanden achter de petitie stonden en zouden meebetalen aan de gepeperde rekeningen van Choharis. Dat bleek echter niet het geval. En dus doet hij een nieuwe poging zijn klantenkring uit te breiden. Klantenkring is een groot woord, want de Choharis Law Group heeft naar het zich laat aanzien welgeteld één (1) klant: Sint Maarten. De aanduiding groep is ook een tikkeltje overdreven, want naast de naamgever is er nog slechts één andere werknemer. Maar daar staat tegenover dat het geen doorsnee advocatenpraktijkje betreft, maar – naar eigen zeggen uiteraard – een heuse boutique law firm.

Commercieel gaat het de ‘Group’ niet voor de wind. Werd in 2018 nog 344.970 dollar omzet gehaald, in 2019 daalde die tot 289.910 dollar om in 2020 zelfs naar een schamele 55.250 dollar te kelderen, zo blijkt uit openbare bronnen (opensecrets.org). Probeer daar maar eens voor twee groepsleden de schoorsteen rokend te houden. Dus begrijpelijk dat Choharis probeert new business binnen te hengelen. Hoewel new? Het lijkt er meer op dat hij het werk waarvoor hij reeds door Sint Maarten is betaald (aannemend dat daarvoor niet de liquiditeitssteun uit Nederland moet worden aangesproken) nog een paar keer denkt te kunnen verkopen.

De regeringspartijen op Sint Maarten geven hoog op van Choharis. Maar of hij echt zo’n internationaal gerenommeerde, in volkerenrecht gespecialiseerde expert is als in Philipsburg wordt opgeschept, valt te betwijfelen. Voordat de Choharis Law Group Sint Maarten aan de haak wist te slaan, werkte de boutiquefirma enkele jaren voor het National Human Rights Comittee van Qatar. Als dat geen vette contradictio in terminis is… Weinig landen immers waar de mensenrechten in naam van schaamteloos rijke sjeiks zo vertrapt worden als in het Arabische emiraat.

Wat Kadushi’s nieuwsgierigheid prikkelt, is de vraag waarom Sint Maarten voor het aanklagen van Nederland om racistisch gemotiveerde onderdrukking uitgerekend een lobbyist inhuurt van een land dat zich godsgruwelijk te buiten gaat aan slavernij, zoals bij de bouw van de stadions waar in volgend jaar het wereldkampioenschap voetbal wordt gespeeld.

Kadushi is het buitenbeentje van DossierKoninkrijksrelaties.nl: een stekelige rubriek die soms wel eens ‘au’ kan doen.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.