Bedrijfsleven Curaçao boos op regering om coronabeleid

Door Oscar van Dam/Caribisch Netwerk

Willemstad – ‘Eerder is er al gezegd door bedrijven, maar ook door de Kamer van Koophandel, dat ze teleurgesteld zijn in de regering. Wij zijn meer dan teleurgesteld, we zijn heel boos. De regering doet niets voor de privé-sector. Niets wordt gedaan om het bedrijfsleven te helpen.’ Dat zei plaatsvervangend voorzitter van de Vereniging Bedrijfsleven Curaçao (VBC), Reinald Curiel, woensdag tijdens een gezamenlijke persconferentie met horeca- en toerismeverenigingen op Curaçao.

Bijna anderhalf uur lang lieten verschillende vertegenwoordigers van organisaties uit de privé-sector weten wat de regering allemaal fout doet rond de corona pandemie. Reden voor de boosheid is onder andere dat Curaçao zich volgens de sprekers ‘volstrekt uit de markt prijst’ door te veel maatregelen af te kondigen voor toeristen die het eiland willen bezoeken. ‘Toeristen die naar Aruba willen gaan, worden met open armen ontvangen. Zowel uit Nederland, als uit Amerika’, zo zegt Maria-Helena Seferina-Rojas, managing director van de Curaçao Hospitality & Tourism Association CHATA.

Antigeen-test

‘Maar op Curaçao kan een Nederlandse toerist alleen komen als hij of zij twee keer is gevaccineerd, voor vertrek een PCR-test heeft gedaan en drie dagen na aankomst een antigeen-test doet’, zo stelt ze. Voor de toerist het vliegtuig instapt moet zijn betaald voor de antigeen-test. ‘Maar dat kon in eerste instantie alleen met credit card en dat zorgde voor veel problemen. Nu kan het ook op de luchthaven worden afgerekend, maar daar is keer op keer er sprake van een enorme rij. Waarom behandelt Curaçao de toerist zo slecht?’, vraagt Zeno Circkens, directeur van de Curaçao Restaurant Association (CRA) zich af.

De lijst van klachten vanuit het Curaçaose bedrijfsleven is lang. Zo maakt Reiland Curiel van de invloedrijke VBC, zich druk over het feit dat de privé-sector niet gehoord wordt door de regering. ‘We vragen al meer dan een jaar om in ieder geval mee te kunnen praten in het crisisteam van de regering, maar we worden gewoon genegeerd.’

Vaccinatie

Als gevolg daarvan worden er volgens Curiel allerlei maatregelen genomen waarbij volgens hem ‘totaal geen rekening wordt gehouden met de ondernemers’. Zo zijn ze teleurgesteld over het beleid rond vaccinatie waarbij volgens hen alleen wordt gekeken naar de rechten van personen die zich niet willen laten vaccineren. Curiel: ‘Natuurlijk iedereen heeft het recht om ervoor te kiezen of hij of zich wel of niet laat vaccineren. Maar dat heeft wel consequenties voor ons, en daar hoor ik de overheid niet over.’

Speciale gast tijdens de persconferentie is advocaat Berti Braam, die stelt dat een werkgever niemand mag dwingen zich te laten vaccineren. ‘Maar volgens mij kan een werkgever wel besluiten een werknemer die niet is gevaccineerd niet op de werkvloer toe te laten en ook geen salaris te betalen.’ De overheid zegt daar volgens de ondernemers tot nu toe niets over.

Ballen

Curiel vraagt zich af of het nu ligt aan het gebrek aan ‘ballen’ van de overheid, of dat ze het gewoon niet weten. ‘Feit is dat de privé-sector niet wordt gehoord. En dat betekent dat we niet kunnen groeien.’ Volgens hem zijn de ondernemers ‘moe’. ‘We willen werken, we willen het land weer opbouwen. Maar dit beleid zijn we helemaal zat’.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.