Opgravingen op Sint Eustatius leveren schat aan informatie op

Sint Eustatius – Tot nu toe zijn 48 skeletten ontdekt bij opgravingen op een eeuwenoude begraafplaats nabij het vliegveld van Sint Eustatius. Het gaat zo goed als zeker om slaafgemaakten – vooral mannen – die in de 18e eeuw op een suikerplantage te werk waren gesteld.

Alexandre Hinton, directeur van het St. Eustatius Center for Archaeological Research, die leiding geeft aan een internationaal samengesteld team van archeologen dat eind april met de opgravingen is gestart en nog tot eind deze maand blijft, verwacht dat er nog veel meer skeletten worden gevonden. Op één kist werd een munt gevonden uit 1737 met de beeltenis van de Engelse koning George II.

De vondsten leveren een schat aan wetenschappelijke informatie op over het leven van de tot slaafgemaakten, aldus Hinton. Sint Eustatius was in de 18e eeuw een centrum van wereldhandel en doorvoerhaven voor tot slaafgemaakten tussen Afrika en de Caribbean en de Amerika’s. Op het eiland waren suiker-, tabaks- en katoenplantages.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.