Vaccinatiepaspoort op 21 juni in de Cariben

Den Haag – Op 21 juni moet het Europees vaccinatie-certficaat ook beschikbaar zijn in de Caribische delen van het Koninkrijk. Dat antwoordt staatssecretaris Blokhuis (VWS) op schriftelijke vragen van de Tweede Kamerleden Jorien Wuite en Jan Paternotte (beiden D66).

Of die datum wordt gehaald hangt af of snel een oplossing wordt gevonden voor enkele praktische vraagstukken. “Omdat de bewoners op de eilanden geen BSN – en dus ook geen DigiD – hebben, vallen de bewoners van de eilanden die een vaccinatiebewijs willen onder de uitzonderingsroute om een vaccinatiebewijs aan te vragen. Hierover ben ik in gesprek met de BES-eilanden”, adus Blokhuis.

Werkgroepen

“Er zijn werkgroepen gevormd om de voorbereidingen voor vaccinatiebewijzen en het in gebruik nemen van het digitale groen certificaat op de CAS-landen en de BES-eilanden te bespreken. De ontwikkelingen rondom het digitale groen certificaat op nationaal en Europees niveau worden op de voet gevolgd. Momenteel wordt bekeken wat de technische en juridische vereisten zijn van het certificaat en of het in gebruik nemen van het digitale groen certificaat opportuun wordt geacht door de Caribische delen van het Koninkrijk.”

“De EU-verordening gaat ook in op de certificaten die op de Europese overzeese gebieden worden uitgegeven. Dat betekent dat de streefdatum van 21 juni ook geldt voor de CAS-landen en BES-eilanden”, aldus Blokhuis. Die bevestigt dat het met het digitale groen certificaat ook mogelijk  wordt om tussen de Europese overzeese gebieden en landen onderling te reizen.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.