Schiphol wacht af of regering Sint Maarten daad bij het woord voegt

Amsterdam – De Royal Schiphol Group (RSG) is er nog lang niet aan toe te besluiten de hulp bij het herstel van Princess Juliana Airport (PJIA) op Sint Maarten voort te zetten. In tegenstelling tot het uitgesproken optimisme van minister-president Silveria Jacobs na afloop van een gesprek met directeur Kjell Kloosterziel van Schiphol International stelt die laatste zich gereserveerd op.

Dat blijkt uit de brief die Kloosterziel ter bevestiging van het overleg met Jacobs en minister van Financiën Irion toen die vorige week in Nederland waren, naar de premier heeft gestuurd met een kopie naar de Nederlandse regering. De premier wekte dit weekend de indruk er zo goed als zeker uit te zijn met RSG, maar Kloosterziel gaat in zijn brief niet verder dan zijn waardering uit te spreken voor de open discussie over de zorgen van RSG over schendingen van goed bestuur bij de luchthavenorganisatie en het plan van de regering in Philipsburg daar tegen op te treden.

De Schiphol-directeur benadrukt bereid te zijn het besluit de betrokkenheid te beëindigen in heroverweging te nemen, maar dan moeten eerst de maatregelen om goed bestuur te herstellen zijn geïmplementeerd en geborgd. Om de premier ‘comfort’ te bieden herhaalt Kloosterziel dat RSG uitsluitend assistentie levert bij de reconstructie van het vliegveld om vervolgens de voorwaarden te herhalen: RSG moet zich welkom voelen en er moet sprake zijn van goed bestuur bij PJIA.

Er is de Sint Maartense regering alles aan gelegen RSG weer aan boord te krijgen. Zolang dat niet het geval is, gaat Nederland niet over tot uitbetaling van 39 miljoen gulden aan liquiditeitssteun die het eiland hard nodig heeft om aan zijn betalingsverplichtingen te voldoen.

Lees hier de brief van Schiphol International aan premier Jacobs

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.