Herstel lokale democratie op Sint Eustatius gaat al net zo traag als wegenaanleg

Den Haag – Niet eerder dan in 2023 wordt de volgende stap gezet in het herstel van de lokale democratie op Sint Eustatius. Dat meldt staatssecretaris Knops (BZK) in een voortgangsrapportage die hij vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd, twee dagen voor het debat dat hij heeft met de Kamercommissie voor Koninkrijksrelaties over de bestuurlijke ingreep op het eiland.

De bewindsman zegt in zijn brief dat wordt toegewerkt naar een moment waarop kan worden overgegaan naar fase 2. Dat zou op 31 december 2022 kunnen zijn, verwacht hij. Dat betekent dat de Eilandsraad dan het recht terugkrijgt gedeputeerden aan te stellen, al zullen die dan nog niet volledige bevoegdheid krijgen. De fracties in de Eilandsraad vinden unaniem dat het sneller moet.

Knops toont zich zeer tevreden over wat Nederland in de afgelopen 2,5 jaar allemaal voor elkaar heeft gekregen, zoals het oplappen van 4,1 kilometer weg en de aanleg van de eerste rotonde waarmee het 3.000 zielen tellende eiland berekend is op de toekomstige verkeersdrukte.

Ter voorbereiding op het debat van woensdag laat de Kamercommissie zich dinsdag in aparte sessies virtueel bijpraten door de Eilandsraad en waarnemend regeringscommissaris Francis.

Lees hier de gehele voortgangsrapportage

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.