Einde grootschalig vaccinatietraject Curaçao in zicht

Door Kim Hendriksen/Caribisch Netwerk

Willemstad – Het grootschalige vaccinatietraject op Curaçao zal de komende weken afgeschaald worden. Dat vertelt huisarts Jerry Semper, medisch coördinator van het vaccinatieprogramma. Volgens Semper worden er momenteel nog zo’n 200 á 300 nieuwe mensen per dag geprikt. “In het begin ging het om duizenden per dag. We zien hierdoor dat het einde van het traject in zicht komt en zullen de komende tijd het traject gaan afschalen.”

Inmiddels hebben ruim 83.000 mensen één prik gehad, meer dan 63.000 mensen hebben beide prikken al gehad op Curaçao. Hiermee wordt het beoogde aantal van 85 procent niet gehaald. Wel staat Curaçao op dezelfde hoogte als andere landen, zoals Israël, die Covid op dit moment onder controle lijken te hebben. “In deze fase van het traject zullen er niet heel veel mensen meer bijkomen”, denkt Semper. Reden dus om het traject over te dragen aan de reguliere zorg. “Over enkele weken zal er nog op één plek op het eiland geprikt worden. De megalocaties gaan in de komende weken sluiten”, aldus Semper.

Wijken

Op dit moment heeft het vaccinatietraject zich uitgebreid de wijken in. In verschillende buurten worden informatieavonden georganiseerd voor de bewoners die vragen hebben over het vaccineren. Tijdens één van de informatieavonden, in de wijk Buena Vista, is de opkomst niet heel erg groot. Een enkeling drupt binnen. In totaal bezoeken zo’n vijftien mensen de informatieavond waarbij ze voorlichting krijgen van Iralice Jansen, hoofd van het vaccinatietraject. Volgens Jansen wisselt de opkomst in de verschillende wijken, maar is deze nergens echt heel erg groot.

Er komen volgens haar steeds enkele tientallen mensen opdagen. “De meesten daarvan laten zich daarna ook vaccineren.” Volgens een buurtbewoner op de informatieavond in Buena Vista is de opkomst die avond niet heel hoog omdat volgens haar bijna 70 procent van de bewoners in deze wijk hun baan heeft verloren tijdens de tweede lockdown. “Veel mensen uit deze wijk werkten in de horeca en in het hotelwezen. Die zijn nu aan het overleven en zijn helemaal niet mee bezig met vaccineren”.

Mobiele prikbus

Na de informatiemiddag of -avond wordt binnen 48 uur een mobiele prikbus in de wijk gezet zodat buurtbewoners zich in hun eigen buurt kunnen laten vaccineren. Het gaat dan vooral om mensen die slecht ter been zijn, geen vervoer hadden om naar een priklocatie te gaan of die nog twijfelden. “Aanstaande vrijdag hebben we als het goed is de twaalfde wijk aangedaan. Dan gaan we evalueren en beslissen we of we doorgaan, hoelang we doorgaan en naar welke wijk we wel toegaan en welke en niet”, vertelt Semper. Het is volgens de huisarts een hele operatie om met een vaccinatiebus de wijken in te gaan.

“Je moet kijken naar de netto winst. Elke prik is er eentje, maar het moet wel opwegen tegen de hele organisatie van prikkers, bussen, registratie en artsen die op locatie zijn met beveiliging. Dit weekend gaan we beslissen of we doorgaan en hoe we doorgaan met het vaccineren in de wijken”.

Jongeren

Vanaf dit weekend mogen ook jongeren vanaf 16 jaar, die in een hoge risicogroep zitten, gevaccineerd worden met Pfizer. Er wordt met deze groep begonnen omdat er niet genoeg Pfizer op het eiland is voor alle jongeren, sinds Curaçao is overgestapt op Moderna. “Het gaat om in totaal duizenden jongeren. Onze voorraad Pfizer is niet heel groot, dus in goed overleg met de kinderartsen beginnen we met jongeren met bepaalde ziektes. Daarna maken we een inventarisatie over hoeveel er nog is, dan moeten we met Nederland praten voor extra Pfizer-vaccins om de andere groep jongeren zonder hoog risico ook te prikken”. Dit weekend wordt er begonnen met het vaccineren van jongeren.

************************************************************

Bonaire versoepelt verder

Kralendijk – Op Bonaire zijn de restaurants, cafés, casino’s en bioscopen weer op volle bezetting draaien. Gezaghebber Edison Rijna kondigde donderdagochtend een versoepeling van de bestaande coronamaatregelen aan. Volgens hem is het aantal actieve besmettingen al langere tijd “stabiel laag”. Op dit moment zijn er 18 gevallen.

Daarnaast mogen mensen privé, bijvoorbeeld thuis of op het strand, bijeenkomen met een maximum van 25 personen. Wel moet overal nog steeds rekening worden gehouden met een sociale afstand van 1,5 meter. Thuiswerken is niet meer nodig en er mag weer gezongen en gedanst worden, maar alleen in de buitenlucht. Verder hoeven reizigers uit Aruba en Curaçao die minimaal twee weken geleden volledig gevaccineerd zijn geen PCR- of antigeentest meer te laten afnemen als ze naar Bonaire komen.

Meer dan 73 procent van de volwassen bevolking, bijna veertienduizend mensen, heeft in ieder geval een eerste prik gehad. Bijna elfduizend mensen hebben al twee prikken gehad.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.