Knops en Jacobs graven zich steeds dieper in

Den Haag – In aanloop naar de Rijksministerraad van vrijdag lijken staatssecretaris Knops (BZK) en Sint Maartens minister-president Jacobs zich steeds dieper in te graven. Terwijl de eerste in een debat met de Tweede Kamercommissie voor Koninkrijksrelaties hard uithaalde naar de regering in Philipsburg herhaalde de premier dat de staatssecretaris illegaal handelt en bijdraagt aan de verdere verslechtering van de relaties.

Jorien Wuite (D66), die haar debuut maakte in een commissiedebat, sprak haar zorgen uit over de verharding in de relatie en de communicatie. “We zitten in een negatieve spiraal. Er is te veel strijd en de tolerantie houdt op. De Koninkrijksrelaties vragen om een andere toon.” Wuite – die en passant constateerde dat Knops bij de rijkswet COHO niet de ‘koninklijke route’ had gevolgd – kreeg bijval van Don Ceder (ChristenUnie) en Sylvana Simons (BIJ1). Dat kon Knops er niet van weerhouden  de achtereenvolgende regeringen van Sint Maarten te verwijten zich structureel niet aan afspraken te houden en dat politici actief tegenwerken en andere belangen dan die van de bevolking na te jagen. “Buitengewoon frustrerend. Het is een litanie van teleurstellingen. Het vertrouwen is telkens beschaamd”, aldus Knops.

De bewindsman vindt dat niet hij – zoals Jacobs stelt – de doelpalen tijdens het spel verschuift, maar dat het juist Sint Maarten is die dat doet. Knops kon de commissie er echter niet van overtuigen dat hij, nadat op 23 april in de RMR was geconstateerd dat Sint Maarten aan de criteria voor liquiditeitssteun had voldoen, met een nieuwe voorwaarde was gekomen: het orde brengen van het bestuur bij de luchthaven. Zijn uitleg werd door Simons “onbevredigend” genoemd.

Op voorstel van Wuite krijgt het commissiedebat een vervolg in de vorm van een zogeheten tweeminutendebat in de plenaire zaal. Dat biedt commissieleden de kans moties in te dienen.

Luister hier het debat terug

Verklaring premier Jacobs

Prime Minister Silveria Jacobs and Minister of Finance Ardwell Irion traveled to the Netherlands yesterday, May 25, 2021, to rectify the non-payment of the fifth tranche of liquidity support. State Secretary of Interior and Kingdom Relations Raymond Knops continues to illegaly withhold the payment of liquidity support, already approved for payment on April 23, in the Kingdom Council of Ministers meeting.

Prime Minister Jacobs stated, “State Secretary Knops is not honoring the rules of engagement. Although having expressed such to him in a meeting held last week, Wednesday, May 19, during his visit to Sint Maarten, he has insisted on continuing with these actions to the detriment of the very people he claims he is concerned about. The State Secretary’s actions are counterproductive as they put the vital processes of government at risk. As a result, we must question his motives.”

“As Prime Minister and Minister of General Affairs, I have been left with no choice but to escalate this issue to the Kingdom Council of Ministers (RMR). The goal is that the rule of law; a pillar of Dutch good governance and democracy, will prevail, and not the very prominent democratic deficit in the RMR. This is another example of why the dispute regulation law is very much needed,” she continued.

On June 1, Prime Minister Jacobs will be present in the plenary debate for the handling of the dispute regulation law in the First Chamber of the Parliament of the Netherlands. She will ensure that the current and past challenges experienced by Sint Maarten as a result of the democratic deficit and unequitable treatment of the countries within the Kingdom in the Dutch Caribbean are highlighted through Minister Plenipotentiary Rene Violenus, who will speak on behalf of the government of Sint Maarten. Additionally, Prime Minister Jacobs will be meeting with other key stakeholders to ensure that Sint Maarten’s position is known and heard.

Prime Minister Jacobs is determined to see this process through and will do all that needs to be done to ensure at the very least that there is an equitable treatment for the people of Sint Maarten.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.