Grote zorgen om lage vaccinatiegraad Sint Maarten en Sint Eustatius

Den Haag – De lage vaccinatiegraad op Sint Maarten en Sint Eustatius zijn voor de Nederlandse regering een bron van grote zorg. Dat blijkt uit het verslag dat staatssecretaris Knops (BZK) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd van het werkbezoek dat hij vorige week aan de Bovenwindse eilanden heeft gebracht.

De bewindsman waarschuwt ervoor dat het kabinet niet “oneindig steun” aan Sint Eustatius kan blijven geven als het eiland door de lage vaccinatiebereidheid onder de bevolking de grenzen niet volledig kan heropenen voor het toerisme.

Wantrouwen

“Tot nu toe heeft de Nederlandse regering zo’n € 5,5 miljoen toegekend in de vorm van loon- en steunpakketten. Bij de start is afgesproken dat een vaccinatiegraad van 80% gewenst was om het eiland weer echt te kunnen openen. Echter, men wantrouwt het vaccin en de vaccinatiegraad stokt op 45%. Daarom heb ik gevraagd om samen met de vaccinatiegezant een nieuw handelingsperspectief te ontwikkelen, waardoor dit alsnog binnen bereik komt.”

Knops heeft de kwestie, samen met vaccinatiegezant Sprengers, ook besproken met kerkelijk leiders op Statia. “Ook daar heb ik mijn zorgen over de vaccinatiebereidheid gedeeld. De kerkelijke leiders hebben aangegeven dat zij de leden van hun kerkgenootschappen voldoende hebben geïnformeerd, maar dat het zou helpen als in deze fase opnieuw feitelijke informatie verstrekt zou worden. Een suggestie was om dit met hulp van de opgedane kennis en ervaring van Saba te doen.” Het buureiland heeft dankzij een uitgekiende campagne en organisatie in een recordtempo een vaccinatiegraad bereikt van boven de 90%.

Sint Maarten

Op Sint Maarten verloopt het vaccineren nog trager. “Ondanks alle inspanningen van het Vaccinatie Management Team en vrijwilligers en ondersteuning vanuit Nederland om het vaccinatieprogramma op te zetten, uit te voeren en de diverse doelgroepen te benaderen is de vaccinatiegraad nog altijd bijzonder laag, namelijk 35%. De doelstelling om voor 1 mei alle volwassen inwoners de eerste prik te geven is niet gehaald en de doelstelling om voor het begin van het orkaanseizoen een vaccinatiegraad van 85% te behalen is niet meer haalbaar.”

“De bevolking van Sint Maarten lijkt zich onvoldoende bewust van de risico’s voor hun gezondheid en herstel van de economie. Gelet op het stijgend aantal besmettingen dat nu wordt waargenomen, de ver achterblijvende vaccinatiegraad, de intrede van nieuwe varianten en het naderende orkaanseizoen kan niet genoeg benadrukt worden dat het van belang is dat het aantal gevaccineerde personen toeneemt”, aldus Knops.

********************************************************************************************************

Afscheid van Google-advertenties

DossierKoninkrijksrelaties.nl heeft het advertentiebeleid aangepast. Vanaf nu wordt u niet meer lastig gevallen met advertenties die door Google zijn geselecteerd. Er worden uitsluitend nog advertenties toegelaten die relevant worden geacht zoals vacatures die een raakvlak hebben met de koninkrijksrelaties.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.