Prominenten: Nieuw kabinet moet zorgen voor afvalwaterzuivering op BES-eilanden

Den Haag – Algemeen directeur Kirsten Schuijt van het Wereldnatuurfonds Nederland heeft in een brief aan informateur Hamer indringend aandacht gevraagd voor de bescherming van het koraal op Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Haar oproep wordt gesteund door prominenten uit politiek en bestuurlijk Nederland: Neelie Kroes, Jan Terlouw, Herman Wijffels, Manon van Beek, Jacqueline Cramer, Gerben Jan Gerbrandy, Boris van der Ham, Angélique Laskewitz, Sam Muller, Bram van Ojik, Melanie Schultz van Haegen, Louise Vet, Hans Wijers.

De zuivering van afvalwater in Caribisch Nederland is een van de 5 ‘hartekreten’ in de brief van Schuijt aan de informateur: “Bonaire, Sint Eustatius en Saba zijn ‘bijzondere gemeentes’ van Nederland. De koraalriffen rondom de eilanden zijn van levensbelang. Ze dienen als kraamkamer en beschermen de kust tegen impact van golven. Een structurele ondersteuning van deze bijzondere natuur op de eilanden ontbreekt, maar is hoognodig”, aldus de brief.

“Het koraal is zeer aanlokkelijk voor toeristen en daarom essentieel voor de lokale economie. Inmiddels is al wel de helft van de koraalriffen verdwenen. Natuurherstel is zinloos zo lang er geen afvalwaterzuivering op de eilanden is. Het is aan een nieuw kabinet om ervoor te zorgen dat riolering op Bonaire, Sint Eustasius en (deels) op Saba op hetzelfde niveau wordt gebracht als in de gemeenten van Europees Nederland. De aanleg van een afvalwaterzuiveringssysteem is een voorwaarde voor een duurzame lokale economie”, aldus Schuijt.

Lees hier de gehele brief

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.