Curaçaose bedrijven onderzocht bij internationale actie tegen ondermijning

Den Haag – In het kader van een internationale actiedag tegen ondermijning is onderzoek gedaan naar twee bedrijven op Curaçao. Dat meldt de Nederlandse politie.

Tijdens de actie zijn ook de woningen van de hoofdverdachte in Velsen en Spanje doorzocht. De 56-jarige man wordt verdacht van witwassen en het zonder vergunning aanbieden van online kansspelen. Bij de doorzoeking werden twee luxe voertuigen, geld, sieraden en administratie in beslag genomen. De Belastingdienst heeft een naheffingsaanslag opgelegd.

Welke bedrijven op Curaçao onderwerp van onderzoek zijn, is niet bekendgemaakt, maar het laat zich raden dat deze in de onlinegoksector actief zijn. Het gaat hoogstwaarschijnlijk om de vennootschap waarmee de verdachte onlinegokspelen aanbiedt en het trustkantoor dat de vennootschap bestuurt. Deze constructie wordt veelal gekozen omdat er op Curaçao nauwelijks sprake is van toezicht op de online goksector waardoor er een lucratieve handel in sublicenties is ontstaan.

In het onderzoek werkten de politie, het Openbaar Ministerie, de Belastingdienst, de FIOD, de Kansspelautoriteit en de gemeente Velsen samen onder de noemer van het Regionaal Informatie en Expertisecentrum (RIEC) Noord-Holland. Het RIEC richt zich op de bestrijding van ondermijnende criminaliteit door informatie, expertise en krachten van verschillende overheidsinstanties te bundelen.

Bij ondermijnende criminaliteit vervagen de grenzen tussen de onderwereld en de bovenwereld. Criminelen richten voor hun activiteiten bedrijven op, vragen vergunningen aan en huren en kopen panden. Hiervoor hebben ze medewerking nodig van de bovenwereld, zoals makelaars en notarissen, maar ook van Curaçaose licentiehouders en trustkantoren. Zo raken deze ‘werelden’ met elkaar verweven en kunnen criminelen druk uitoefenen op de bovenwereld (overheden) en er misbruik van maken. De recherche zet het onderzoek voort en sluit aanhoudingen niet uit.

Een van de inbeslaggenomen auto’s.
error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.