Premier Wever-Croes: “We hebben de centen nodig”

Door Sharina Henriquez/Caribisch Netwerk

Oranjestad – “Er is geen reden om nerveus te worden, we hebben een andere aanpak met Nederland voor het landspakket en Coho”, reageert de Arubaanse (demissionaire) premier Evelyn Wever-Croes op de verstoorde relatie tussen Nederland en Curaçao alsook Sint Maarten vanwege de voorwaarden van de coronaleningen.

Terwijl Nederland de geldkraan weer dichtdraait voor SintMaarten, blijft Aruba rustig aan tafel. “Het is niet zo dat we het over alles eens zijn. Er is een aantal voorwaarden die wij draconisch vinden. Maar niet zo dat je dan van tafel gaat. Wij blijven proberen eruit te komen. Want aan het einde van de dag is het de Arubaanse bevolking die in nood zit”, zegt Wever-Croes (MEP).

Dat sommigen toch nerveus worden op Aruba wijt ze aan politieke opponenten die nu in verkiezingstijd bepaalde uitlatingen doen. “Laat niemand je voorliegen dat alles van tafel wordt geveegd straks, Coho aan de kant wordt geschoven en alle afspraken verbroken. Dat is niet in het voordeel van Aruba, we hebben de centen nodig.”

Aruba is met Nederland bezig de derde uitvoeringsagenda van het landspakket uit te werken om zo de liquiditeitssteun voor het derde kwartaal van Nederland te krijgen per 1 juli. Verder zit het eiland aan tafel over de twee rijkswetten voor het instellen van Coho en financieel toezicht. Volgens de premier verlopen beide trajecten goed.

“De onderhandelingen over de twee rijkswetten gaan de goede kant op. De discussie met Nederland is op de inhoud en het advies van de Raad van State wordt goed opgevolgd, en daar zijn we heel blij mee.”In maart bleek dat de Raad van State flinke kritiek heeft op het Nederlandse voorstel van de Coho-rijkswet, in de lijn van het eerdere protest van de drie landen Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Namelijk dat ze daarmee te veel autonomie moeten inleveren omdat Nederland de voorwaarden voor de coronasteun kan blijven veranderen.

De regering van Sint Maarten heeft sinds de onderhandelingen met Nederland over de voorwaarden – zoals het instellen van de Coho – altijd een scherpe koers gevaren. Op Curaçao is de meegaande houding veranderd na de grote verkiezingswinst door de oppositie die zich eerder al tegen de Coho uitliet. De huidige demissionaire regering van Aruba kiest dus om nog met Nederland in zee te blijven. In de hoop ook dat Nederland straks in 2022 Aruba hiervoor beloont door de coronaleningen (deels) kwijt te schelden. “Zodat we uit de pandemie komen met een lagere schuld dan we nu hebben”, aldus premier Wever-Croes.

Op 25 juni zijn de verkiezingen op Aruba. Grootste oppositiepartij AVP heeft zich tegen de Coho en rijkswet voor financieel toezicht uitgesproken.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.