Eilandsraad Sint Eustatius diep teleurgesteld in staatssecretaris Knops

Oranjestad – De voltallige Eilandsraad van Sint Eustatius is diep teleurgesteld over de uitkomsten van hun gesprek met staatssecretaris Knops (BZK). Vandaag geven de fracties gezamenlijk een persconferentie om hun grieven toe te lichten.

Knops heeft de door de Eilandsraad voorgestelde route naar herstel van de lokale democratie van de hand gewezen. De fracties hadden zelf het initiatief genomen omdat de bewindsman de uitvoering van een door de Tweede Kamer aangenomen motie om een routekaart met tijdpad op te stellen voor zich uit blijft schuiven. De partijen hebben Knops voorgehouden dat het proces naar het weer normaal functioneren van het lokale bestuur veel te traag verloopt.

“Alle facties zijn van mening dat het proces veel te lang duurt. Zij accepteren het feit dat er een interventie heeft plaatsgevonden, maar in een democratische samenleving is het niet acceptabel dat een gemeenschap zo lang een volledig democratisch bestuur wordt onthouden. Het is ongekend in de geschiedenis van Nederland”, aldus de partijen.

Opmerkelijk is de grote eensgezindheid tussen de politici die, voordat Nederland in februari 2018 het lokale bestuur naar huis stuurde wegens ’taakverwaarlozing’, hopeloos verdeeld waren. De Eilandsraad heeft het door Knops afgewezen voorstel doorgestuurd naar de Tweede Kamercommissie voor Koninkrijksrelaties die op 2 juni een debat heeft gepland met de staatssecretaris over de ontwikkelingen op Sint Eustatius.

Lees hier het voorstel van de Eilandsraad van Sint Eustatius

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.