Curaçao, Aruba en Sint Maarten vanaf zaterdag op geel, Bonaire vanaf 19 mei

Den Haag – Vanaf zaterdag mogen Nederlanders weer op vakantie naar Curaçao, Aruba, Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba. Bonaire volgt op woensdag 19 mei. Voor de CAS-landen en Bonaire gaat code geel gelden, de twee andere eilanden gaan op groen.

Dit heeft het ministerie van VWS op basis van een advies van het RIVM besloten. Zaterdag wordt het besluit officieel gepubliceerd op de website nederlandwereldwijd.nl. Vanaf die dag gaat Nederland weer landenspecifiek reisadvies geven op basis van kleurcodes.

Reden waarom vakanties naar Bonaire niet al vanaf zaterdag worden toegestaan, heeft te maken met het kabinetsbesluit het eiland niet meer als hoogrisicogebied te beschouwen. De daaraan ten grondslag liggende ministeriële regeling wordt pas een week nadat deze naar de Tweede en Eerste Kamer is gestuurd van kracht. Dat is gisteren gebeurd dus kan de code geel voor Bonaire niet eerder dan 19 mei ingaan.

Code groen en geel betekent dat reisorganisaties weer pakketreizen mogen aanbieden en dat voor wie van de eilanden naar Europees Nederland reist geen restricties meer gelden. Andersom is het aan de lokale autoriteiten om te bepalen welke voorwaarden zij stellen aan bezoekers. Het RIVM heeft de eilanden geadviseerd de huidige testplicht voor reizigers uit Europees Nederland te handhaven vanwege het daar nog altijd hoge aantal besmettingen.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.