Tweede Kamer beslist: Bonaire mag bezoekers na aankomst testen

Den Haag – Reizigers naar Bonaire, Sint Eustatius en Saba mogen binnenkort in plaats van vlak voor vertrek van Schiphol bij aankomst op de eilanden een antigeentest laten afnemen. De Tweede Kamer heeft daartoe vandaag een amendement aangenomen. De verplichte NAAT-test 72 uur voor vertrek blijft wel van verplicht.

Het Bestuurscollege van Bonaire heeft mede namens de toerismesector in Den Haag aangedrongen op aanpassing van de wetgeving waarin het testen voor reizigers is geregeld. De praktijk wijst uit dat de tweede antigeentest vlak voor vertrek soms lastig uitvoerbaar is.   

 “De eis van vooraf testen heeft voor de economie van deze eilanden daarom een te groot nadelig effect. Op de eilanden zijn inmiddels goede en betrouwbare faciliteiten beschikbaar om te testen bij aankomst, zowel op de luchthaven als in de zeehaven. Ingeval van een positieve testuitslag zijn er voldoende faciliteiten aanwezig om de reiziger in isolatie te houden tot het eind van de besmettelijke periode”, aldus de indiener van het amendement Attje Kuiken (PvdA).

Van de 17 fracties die de Tweede Kamer sinds de verkiezingen telt, stemde alleen Forum voor Democratie niet voor het amendement. Dat gaat overigens niet meteen in: eerst zal ook de Eerste Kamer nog met het wetsvoorstel moeten instemmen.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.