Schiphol dreigt zich terug te trekken uit wespennest Juliana Airport

Amstelveen – Schiphol dreigt zich terug te trekken uit het management van Princess Juliana Airport op Sint Maarten. Directeur Kjell Kloosterziel van Schiphol International heeft minister-president Jabobs per brief gemeld de samenwerking per 15 juli te beëindigen tenzij voor 26 mei maatregelen zijn genomen om goed bestuur bij de holding PJIAH te borgen.

De betrokkenheid van de Royal Schiphol Group bij de wederopbouw van het door orkaan Irma verwoeste vliegveld is voor Nederland en de Wereldbank om 72 miljoen dollar te schenken voor het herstel. Daar bovenop heeft de Europese Investeringsbank 50 miljoen dollar als lening tegen een lage rente beschikbaar gesteld. De lokale politiek wilde echter geen pottenkijkers bij de overheidsnv en heeft een akkoord lang weten op te houden.

Schiphol stelde zelf ook nog twee voorwaarden: de hulp moest gewenst zijn en de good governance moest verzekerd zijn. Op 21 april heeft Kloosterziel de regering in Philipsburg gemeld zich over beide aspecten zorgen te maken. Op 1 mei heeft hij die zorgen telefonisch herhaald: er is sprake van het schenden van de regels van goed bestuur en het Schipholteam krijgt niet het gevoel welkom te zijn.

Aannemelijk is dat het (vermoedelijk door politieke motieven ingegeven) ontslag van CEO Mingo mede een rol speelt bij de opstelling van Schiphol. Overheidsnv’s op Sint Maarten zijn overigens vaker speelbal van politieke en persoonlijke belangen van politici.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.