Gaan de ABC-eilanden op geel?

Den Haag – Hotels en andere van het toerisme afhankelijke bedrijven op de ABC-eilanden kijken in spanning uit naar de persconferentie morgen van premier Rutte en minister De Jonge: zullen zij bekendmaken dat Nederlanders weer op vakantie naar het buitenland mogen?

Het negatieve reisadvies dat sinds december voor alle buitenlandse bestemmingen geldt, loopt eind deze week af. Verwacht wordt dat de kleurencodes terugkeren: groen voor veilig, rood voor onveilig met daar tussenin geel (kan, maar wees voorzichtig) en oranje (alleen noodzakelijke reizen). De afgelopen weken is het advies voor enkele Europese bestemmingen al versoepeld.

Code groen lijkt voor Aruba en Bonaire en zeker Curaçao op dit moment nog niet binnen bereik, maar voor de eerste twee gloort code geel. Wat in het voordeel van Bonaire spreekt is dat het aantal actieve besmettingen laag en het eiland het testbeleid goed op orde heeft. Het is overigens aan de lokale autoriteiten om te bepalen onder welke voorwaarden Nederlandse toeristen weer welkom zijn. Nu een Europese regeling nog wel even op zich laat wachten, vraagt de Tweede Kamer de regering snel een nationaal ‘vaccinatie- en testpaspoort’ in te voeren.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.