Bedreigde Bonariaanse Sabal Palm krijgt eigen park

Kralendijk – Om de Bonairiaanse Sabal Palm te redden gaan Bon Bèrdè, Montgomery Botanical Center, Seacology en het eilandbestuur een Sabal Palm Park inrichten.

De Bonairiaanse Sabal Palm is uniek in zijn soort. Momenteel staan er op het eiland nog maar 24 volgroeide palmen, die zonder ingrijpen op den duur zullen verdwijnen vanwege de droogte en omdat geiten en ezels de jonge palmen opeten. Om de palmensoort voor Bonaire te behouden is een plan gemaakt om deze te beschermen en tegelijkertijd het gebied waar ze groeien op een duurzame manier te ontwikkelen voor eco-toerisme. Volgens gedeputeerde Hennyson Thielman past een dergelijk park in het Blue Destination-concept en het Tourism Recovery Plan waarin behoud van natuur en cultuur centraal staan.

Het gebied waar deze palmen groeien, wordt omheind zodat ezels en geiten zich niet langer tegoed kunnen doen aan jonge aanplant de populatie weer kan uitbreiden. Er komt een educatief traject voor kinderen en toeristen. Er zal meer studie verricht worden naar de groei van deze palmen om het voortbestaan te garanderen.

“De toegang tot het park zal vrij zijn en er zullen loop- en fietsroutes aangelegd worden, met afvalbakken en informatiefolders. Het Sabal Palm Park biedt een unieke kans voor onderwijs en ontspanning”, aldus gedeputeerde James Kroon. Het Sabal Palm Park is te vinden aan de weg naar Sorobon en ligt in een gebied dat bestemd is als natuurgebied in het Ruimtelijk Ontwikkelingsplan Bonaire.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.