COLUMN – Usual suspects

Aruba gaat op 25 juni naar de stembus, omdat het kabinet Wever-Croes is gestruikeld over de verdenking dat coalitiepartij POR gemeenschapsgeld heeft verduisterd. Vrijdag dienden de 12 deelnemende partijen hun kandidatenlijsten in. Hoewel (ook) op het niet meer zo happy island de roep om politieke vernieuwing steeds luider klinkt, blijven de topposities bij de twee grootste partijen AVP en MEP exclusief voorbehouden aan – excusez le mot – de usual suspects.

Zittend minister-president en partijleider Evelyn Wever Croes voert opnieuw de MEP-lijst aan, gevolgd door drie ministers uit haar kabinet: Xiomara Maduro, Dangui Oduber en Glenbert Croes en fractieleider Rocco Tjon. Prestaties zijn kennelijk niet bepalend, maar is de familielijn doorslaggevend. Gevolmachtigde minister Guillfred Besaril is de nummer 12. Statenvoorzitter Ady Thijsen is terug te vinden op plaats 13.

Ook premier Evelyn Wever-Croes staat in de campagnestand.

Bij de AVP leek na het stemmenverlies in 2017 een einde te zijn gekomen aan de Dynastie der Emannen. Oud-premier Mike Eman kondigde immers na de pijnlijke afstraffing aan zich uit de actieve politiek terug te trekken om achter de schermen leiding te geven aan het verjongingsproces in zijn partij. Wat de afgelopen maanden al steeds duidelijker werd: hij is volledig terug aan het front om voor de vijfde keer in successie de lijst te trekken. Meteen achter hem staan de oud-ministers Mike de Meza (Financiën) en Arthur Dowers (Justitie).

Voor het ‘gevalletje’ Benny Sevinger, de oud-minister die door het Openbaar Ministerie wordt verdacht van gesjoemel met overheidsterreinen, is ervoor gekozen de kool en de geit te sparen: hij mag op de lijst, maar dan wel als laatste. De vraag is welke kant hij de partij duwt. Grote afwezige op de AVP-lijst is Statenlid Richard Arends. De oud-minister van Financiën is lang gekoesterd als het grootste talent binnen de partij, maar heeft kennelijk genoeg van de porkeria.

AVP-leider Eman op campagnepad.

Aartsrivalen MEP en AVP zijn gewend (op weinig galante wijze) onderling uit te maken wie de baas over Aruba mag spelen. De eerste tekenen dat de campagnes ook dit keer weer uitdraaien op een ordinaire uitwisseling van uit de lucht gegrepen beschuldigingen hebben zich reeds aangediend. Waar twee honden vechten om één been gaat er op 25 juni misschien wel een derde mee heen. Aan beide partijen kleven immers integriteitskwesties.

Juist dat kan oud-minister Marisol Lopez-Tromp (nu als lijstaanvoerder van MAS) wel eens in de kaart spelen. Eerst werd ze door een partijgenoot met losse handjes letterlijk de AVP uitgeslagen om daarna door premier Wever-Croes uit het kabinet te worden geknikkerd omdat ze de klok wilde luiden over misstanden bij diverse ministeries. Dat heeft haar vooral sympathie opgeleverd van kiezers die zich groen en geel ergeren aan de moddergevechten van AVP en MEP.

Hoe hard zal Marisol Lopez-Tromp terugmeppen? (Foto Nico van der Ven)

Kadushi is het buitenbeentje van DossierKoninkrijksrelaties.nl: een stekelige rubriek die soms wel eens ‘au’ kan doen.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.