Haaienonderzoek rond Sint Maarten levert schat aan informatie op

Philipsburg – In de week van 11 april 2021 hebben leden van de Nature Foundation St. Maarten, de Dutch Caribbean Nature Alliance, de Saba Conservation Foundation en Beneath the Waves meerdere ‘wetenschappelijke primeurs’ uitgevoerd als onderdeel van het ‘Shark Shakedown-project’. De expeditie maakt deel uit van een breder onderzoeksproject naar tijgerhaaien in de regio, gefinancierd door het Wereld Natuur Fonds (WWF-NL) via het Biodiversiteitsfonds en de Nationale Postcode Loterij. Elf haaien zijn voorzien van een zender, waaronder voor het eerst een zwangere tijgerhaai en een bedreigde Caribische rifhaai in het Nederlands Caribisch gebied. De gegevens zullen belangrijke informatie opleveren voor beschermingsstrategieën, niet alleen op Sint Maarten, maar ook voor de rest van het Caribisch gebied.

De expeditie duurde vijf dagen waarin drie soorten haaien werden voorzien van een zogenaamde “tag” (zender), waaronder tijgerhaaien (Galeocerdo cuvier), Caribische rifhaaien (Carcharhinus perezi) en verpleegsterhaaien (Ginglymostoma cirratum), zowel sub-adulten als volwassenen.

De deelnemers zijn getraind door experts van Beneath the Waves ter voorbereiding op een expeditie naar de Sababank in augustus 2021. Het doel van dekomende expeditie is om te bepalen of de Sababank een broedgebied is voor tijgerhaaien in het oostelijk Caribisch gebied. De hoge kwaliteit ultrasone technologie die het team gebruikte, is ontwikkeld door E. I. Medical Imaging en door medewerker Dr. James Sulikowski van de Arizona State University. Deze technologie is met succes gebruikt om het ontwikkelingsstadium en het stadium van de zwangerschap bij verschillende haaiensoorten te identificeren, een primeur voor de haaienwetenschap in de regio.

De wetenschappers bevestigden met succes het vroege stadium van een zwangerschap bij een grote vrouwelijke tijgerhaai, en plaatsten ook een satelliet zender op de haai. Met behulp van satellietvolgsystemen hopen de wetenschappers de komende maanden te bevestigen dat Sint Maarten een broedplaats is voor deze wereldwijd bedreigde dieren. Ook werd voor de eerste keer door de hoofdwetenschapper van Beneath the Waves, Dr. Austin Gallagher, een cameratag op een tijgerhaai in het Nederlands Caribisch gebied geplaatst. Het team heeft de camera tijdens de expeditie met succes teruggevonden en het dier heeft al veelbelovende resultaten laten zien met betrekking tot het gedrag van haaien in de regio.

Zowel de satelliet-tag als de camera-tag lijken aan te tonen dat deze tijgerhaaien het liefst reizen in het gebied tussen St. Maarten en St. Barths; dit zijn echter slechts de eerste metingen. Over de gebieden deze deze dieren bezoeken kunnen nog geen aannames worden gedaan.

De informatie die uit dit onderzoek wordt verkregen, zal een beter begrip geven van zowel het belang als de status van haaien in de territoriale wateren van Sint Maarten en in het Yarari Reservaat en de rol die deze ecosystemen spelen in de levenscyclus van tijgerhaaien in de bredere Caribische regio. Tijgerhaaien worden door de International Union for Conservation of Nature (IUCN) gecategoriseerd als ‘Bijna-bedreigd’, terwijl Caribische rifhaaien zeer recentelijk zijn gecategoriseerd als ‘Bedreigd’. Haaien spelen een belangrijke rol bij het behouden van het evenwicht binnen lokale en regionale mariene ecosystemen en daarom is hun bescherming cruciaal.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.