Voor de Antillen gereserveerde nis in Monument op de Dam nog altijd leeg

Amsterdam – Waarom is de voor de Nederlandse Antillen gereserveerde urn in het Nationaal Monument op de Dam nooit, zoals wel de bedoeling was, gevuld met van de eilanden afkomstige aarde?

Traditiegetrouw leggen de gevolmachtigd ministers van Curaçao, Aruba en Sint Maarten op 4 mei tijdens Nationale Herdenking samen met o.a. minister-president Rutte namens de koninkrijksregering een krans bij het monument. Wat weinigen weten is dat zich aan de achterzijde van de halfronde muur achter de 22 meter hoge pyloon 14 nissen bevinden.

In 12 nissen staan urnen, gevuld met aarde van betekenisvolle plekken uit de Tweede Wereldoorlog zoals erebegraafplaatsen. Elf urnen zijn van de provincies, de twaalfde – later geplaatste – bevat aarde uit voormalig Nederlands-Indië. De twee lege nissen zijn gereserveerd voor urnen uit de (toenmalige) Nederlandse Antillen en Suriname, maar die zijn er – tot nu toe – nooit gekomen.

Het Nationaal Monument is ontworpen door beeldhouwer Rädecker en architect Oud. In het in 1947 in gebruikgenomen tijdelijke monument bevonden zich 11 nissen voor de 11 provincies. In het huidige in 1956 onthulde monument werden dat er 14 met de gedachte het gehele Koninkrijk symbolisch een plek te geven in het monument.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.