Theatrale lezing over vergeten helden

Amsterdam – Twee Caribische verzetshelden, de Curaçaoënaar George Maduro en Arubaan Boy Ecury, zijn onderwerp van de  theatrale lezing onder regie van John Leerdam op 4 mei in de Balie. De voorstelling is via een livestream te volgen.

De voorstelling bestaat uit verhalen van vijf helden die tijdens de Tweede Wereldoorlog in verzet kwamen. “Zij wisten al voor hun gevecht tegen de nazi’s en de Japanners, wat het is om gediscrimineerd te worden. Ze waren homoseksueel, hadden een andere cultuur of kleur of waren vrouw. Om diezelfde redenen zijn ze ook ná de oorlog in de schaduw gebleven. In Vergeten Helden spreken zij zich nu uit.”

De celliste Frieda Belinfante werkte samen met Willem Arondeus bij de aanslag op het bevolkingsregister van Amsterdam. Coosje Ayal leefde vechtend tegen de Japanners dertig maanden in de jungle op Nieuw Guinea met een guerrilla-peloton. Zowel George Maduro als Boy Ecury pleegden belangrijke daden van verzet voordat ze werden verraden en door de Duitsers vermoord. Deze reading is een voorloper van wat later een veel breder programma wordt met theater, educatie en community betrokkenheid.

De livestream is via de website van de Balie te zien op dinsdag 4 mei om 17.00 uur en om 21.00 uur.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.