Nieuwe regering Curaçao wil samenwerken met IMF ipv’ Caribisch orgaan’ van Knops

Door Oscar van Dam/Caribisch Netwerk

Willemstad – “Curaçao zit in een crisis en daar kunnen we alleen uitkomen als we samenwerken. Niet iedereen in zijn eigen sloep, maar met z’n allen in dezelfde boot.’’ Voorzitter van de aanstaande regeringspartij MFK, Sithree van Heydoorn, was vrijdag bij de presentatie van het nieuwe regeerakkoord duidelijk: doorgaan op de oude voet is geen optie.

Van Heydoorn: “We moeten erkennen dat we in een crisis zitten. En dat we eenheid nodig hebben.’’ De partijen MFK en PNP willen daar voor zorgen. Partijleiders Gilmar ‘Pik’ Pisas (met zonnebril vanwege een beschadiging van zijn oogkas) en Ruthmilda Larmonie-Cecilia tekenden vrijdag het regeerakoord. Volgens Van Heydoorn gaat dat over de grote beleidslijnen voor 2021-2025.

Herstelplan

Kern van het verhaal: Curaçao heeft een herstelplan nodig vanwege de huidige crisis. “Wat we twee jaar geleden dachten dat mogelijk was, is dat nu niet meer. Dat moeten we accepteren en van daar uit samenwerken. Geen tegenwerking, maar nieuwe, frisse plannen.’’ De oproep tot eenheid is in eerste insantie bedoeld voor de bevolking van Curaçao. Toch speelt de relatie met Nederland – als vanouds – ook een belangrijke rol.

De huidige demissionaire kabinetten van Nederland en Curaçao kwamen eind vorig jaar overeen dat hervormingen noodzakelijk zijn. Nederland wil daarvoor geld vrijmaken, maar stelt als voorwaarde onder meer de oprichting van een Caribisch Orgaan voor Hervorming en Ontwikkeling (COHO). De nieuwe coalitie van Curaçao wil echter geen tijd verliezen met dergelijke ‘experimenten’, maar wijst op de ervaring van het Internationaal Monetair Fonds op dit terrein en stelt dat de kans van slagen van het hervormingsproces groter is met een ervaren partner.

Brief

Twee dagen voor de ondertekening van het regeerakkoord stuurden MFK en PNP een brief naar de parlementen van Nederland, Aruba en Sint Maarten over de plannen tot hervorming. Daarin draait volgens de partijen alles om ‘een ingrijpend hervormingsprogramma’ met een ‘rigoureus toezicht regime’.

Wat Nederland daar van vindt, is niet duidelijk. In de afgelopen weken overlegden delegaties van de MFK en PNP al meerdere keren virtueel met staatssecretaris Raymond Knops. Daarbij zijn de plannen van de coalitie besproken, maar Knops heeft nog niet in het openbaar gereageerd wat hij precies van de plannen vindt. Ook is het nog de vraag of hij in een nieuw kabinet terugkeert met de Antillen in zijn portefeuille. MFK en PNP lijken echter geen tijd te willen verliezen. Voor hen is de COHO al een afgelopen zaak en moet een nieuwe stap snel worden gemaakt.

Medewerking

Dat blijkt heel concreet in de brief met een verwijzing naar het Statuut en met de opmerking dat ze rekenen op medewerking uit Den Haag. Heel concreet: ze zouden het ‘op prijs te stellen’ als de Nederlandse regering Curaçao steunt in het aangaan van besprekingen met het IMF.

Eerder in de brief laten ze al weten hoe ze de verhoudingen in het Koninkrijk als nieuwe coalitie zien: Landen in het Koninkrijk moeten steunen op eigen kracht. Ze dienen zich volgens de MFK en PNP niet ‘onuitgenodigd in te laten’ met de aangelegenheden van een ander.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.