Het Team Caribisch gebied van MIVD en AIVD volgt Venezuela “nauwgezet”

Den Haag – De MIVD en AIVD blijven de ontwikkelingen in Venezuela nauwgezet volgen, aldus het vandaag door minister Bijleveld van Defensie naar de Tweede Kamer gestuurde openbare deel van het jaarverslag van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst.

De MIVD en AIVD hebben een Team Caribisch gebied (TCG) dat ook in het afgelopen jaar onderzoek heeft gedaan naar de politiek-militaire ontwikkelingen en de veiligheidssituatie in buurland Venezuela.

In het hoofdstuk ‘Venezuela’ staat het volgende te lezen

Defensie is voor militaire taken en enkele politietaken permanent aanwezig in het Caribische gedeelte van het Koninkrijk der Nederlanden. Dit betreft onder meer de verdediging van het Koninkrijksgrondgebied, handhaving van de internationale (rechts-) orde door bestrijding van internationale georganiseerde misdaad als drugshandel en nationale ondersteuning van de landen in het Caribisch Gebied (Humanitarian Assistance and Disaster Relief). De MIVD ondersteunt de militairen ter plaatse met inlichtingen.

De MIVD en AIVD hebben ook afgelopen jaar gezamenlijk onderzoek gedaan naar de politiek-militaire ontwikkelingen en de veiligheidssituatie in Venezuela. Venezuela bevindt zich al jaren in een economische, politieke en sociale crisis. Ook in 2020 was sprake van structurele tekorten  op de binnenlandse markt en een vervallen olie-industrie. Sectorale sancties en COVID-19 hebben de sociaal-economische crisis versterkt.

Basisvoorzieningen als voedsel, water en medicijnen zijn een luxeproduct geworden die alleen nog structureel toegankelijk zijn voor een kleine elite. De slechte economische omstandigheden in combinatie met een zorgwekkende veiligheidssituatie, hebben ertoe geleid dat naar schatting meer dan 5 miljoen Venezolanen hun land verlaten hebben.

De politieke crisis in het land wordt al sinds januari 2019 gedomineerd door de confrontatie tussen het Maduro-regime, onder leiding van Nicolás Maduro en gesteund door de militaire top, en oppositieleider Juan Guaidó. Mogelijkheden om tot een democratische oplossing voor de politieke impasse tussen het Maduro-regime en de oppositie te komen zijn beperkt.

Het Maduro-regime behaalde in december 2020 een ruime meerderheid in de parlementsverkiezingen die door de vier grootste oppositiepartijen, werden geboycot. De Westerse internationale gemeenschap heeft de verkiezingen niet erkend vanwege het ontbreken van minimale democratische voorwaarden. De oppositie heeft in dezelfde periode een volksraadpleging georganiseerd die legitimiteit moet geven aan de voortzetting van het interim-presidentschap van oppositieleider Guaido. De neerwaartse spiraal waar Venezuela zich al jaren in bevindt, zal naar verwachting niet snel doorbroken worden. De MIVD en AIVD blijven de ontwikkelingen nauwgezet volgen.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.