3,5 jaar na Irma worden scheepswrakken uit Simpsonbay Lagoon verwijderd

Door Tim van Dijk/Caribisch Netwerk

Philipsburg – Ruim 3,5 jaar na orkaan Irma, is op Sint Maarten begonnen met het ruimen van wrakken uit de Simpsonbay Lagoon. De Wereldbank heeft ruim 12 miljoen euro uitgetrokken uit het wederopbouwfonds Sint Maarten om de Nederlandse kant van het eiland te ontdoen van de tientallen scheepswrakken.

Er staan 109 namen en nummers op het planbord in de werfkeet, welke allemaal zijn toegekend aan een wrak boven, half of onder water. Een tijdelijk ingerichte werf op de kop van Airportroad fungeert als basis, waar alle wrakken bijeen worden gebracht door het Nederlandse bergingsbedrijf Koole uit Vijfhuizen.

Bergingspecialist Marc Rooijakkers: “We halen de scheepswrakken met beleid en zorg uit de Simpsonbay Lagoon en slepen ze naar de tijdelijke werf. Daar worden ze vakkundig uit elkaar gehaald en separaat worden olie, hout, metalen, plastic, polystyreen afgevoerd voor recycling.” Naar verwachting zal medio oktober het laatste wrak de Lagoon verlaten.

Het bergingsbedrijf werkt nauw samen met de Nature Foundation om zo min mogelijk schade te maken aan het ecosysteem boven en onder water. Sommige wrakken dateren zelfs van orkaan Louis uit 1995. Ook deze worden geruimd zodat watersport en vaarbewegingen weer veilig zijn in de nabije toekomst.

Na het ruimen van de scheepswrakken worden ook de oevers gezuiverd van Irma-restanten en ander afval. Ook de bodem van de Simpsonbay Lagoon zal daar waar nodig worden gereinigd.

Of de Franse overheid gebruik zal maken van het zware materieel dat uit Nederland is overgekomen, is niet bekend. Aan de Franse kant liggen ook nog eens 130 scheepswrakken, die een grote dreiging zijn voor milieu.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.