Wat mogen onze oren niet horen?

Staatssecretaris Knops heeft de Tweede Kamercommissie voor Koninkrijksrelaties aangeboden zijn ambtenaren een ’technische briefing’ te laten verzorgen zodat de vele nieuwelingen een beetje leren waar ze over praten als op 26 mei het eerste commissiedebat over de eilanden na de verkiezingen wordt gehouden.

Het aanbod is in dank aanvaard, want de debutanten hebben begrepen dat het koninkrijksdossier zelfs voor wie al wat langer meeloopt knap ingewikkeld is en vergeven van verborgen valkuilen en op scherp staande mijnen. Maar het genereuze gebaar van Knops maakt Kadushi wel argwanend. Ook al omdat de bijpraatsessies achter gesloten deuren plaatsvinden en dat in een tijd waarin zelfs het staatsgeheim op de notulen van de ministerraad niet heilig meer is.

Wat wordt in de technische briefings verteld wat de buitenwereld niet mag horen? Het zal toch niet de bedoeling zijn dat ambtenaren politieke standpunten gaan ventileren. Of de suggestie doen voor premier Wever-Croes een functie elders te zoeken… Als journalisten en andere geïnteresseerden niet mogen meeluisteren, valt niet te controleren of de aangereikte informatie niet onderworpen is aan de Rutte-doctrine.

Den Haag heeft dezer dagen de mond vol van macht en tegenmacht. Als men dat oprecht meent, dan heeft Kadushi een goede raad voor de leden van de Kamercommissie voor Koninkrijksrelaties. Ga zo snel mogelijk op kennismakingsbezoek naar de eilanden, praat er met bestuurders en parlementariërs, maar vooral met ondernemers, burgers en maatschappelijke organisaties en ontdek dat er een Nederlandse en een Caribische kijk op de samenwerking bestaat waar een oceaan van licht tussen zit.

Om echt wijzer te worden, doet de commissie er tevens verstandig aan als de wiedeweerga rondetafelgesprekken te arrangeren met onafhankelijke volgers van het Koninkrijk, zoals vicevoorzitter van de Raad van State Thom de Graaf, wetenschappers als Gerhard Hoogers en Arjan van Rijn, Nationaal ombudsman Reinier van Zutphen en kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer, voorzitter Adriana van Dooijeweert van het College voor de Rechten van de Mens etc. etc.

Kadushi is het buitenbeentje van DossierKoninkrijksrelaties.nl: een stekelige rubriek die soms wel eens ‘au’ kan doen.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.