Gezaghebber Rijna boos: Bonaire viert opheffen lockdown té uitbundig

Kralendijk – Gezaghebber Edison Rijna heeft geen goed woord over voor hoe de eerste avond van de afschaffing van de lockdown is verlopen. In een zaterdag in de haast uitgezonden videoboodschap aan de bevolking van Bonaire spreekt hij van ‘onaanvaardbaar onverantwoordelijk gedrag’, vooral door jongeren. Op straat heerste vrijdagavond een feeststemming, met luide muziek en overmatige drankconsumptie.

Donderdag kondigde Rijna aan dat de strenge coronamaatregelen met ingang van de volgende dag zouden worden afgeschaald van risiconiveau 5 naar 4. De avondklok werd ingetrokken, het alcoholverbod in openbare ruimten werd opgeheven en de horeca mocht weer (tot 22.00 uur) open. “Ik ben teleurgesteld dat veel mensen misbruik van de versoepelingen hebben gemaakt. Vooral jongeren zijn in grote groepen bijeengekomen zonder afstand te houden.”

De gezaghebber zei de behoefte vrij te zijn om anderen te ontmoeten te begrijpen, maar vindt wat vrijdagavond gebeurde “te erg voor woorden”. De situatie is nog altijd ernstig en het risico op een nieuwe uitbraak is er nog altijd, zo benadrukte hij. Besloten is de controle op de naleving van andere nog altijd geldende beperkingen – o.a. geen grote samenscholingen en afstand houden – te intensiveren.

“Komt er geen verandering, dan ben ik genoodzaakt weer strenge preventieve maatregelen te nemen voor de komende feestdagen. Jongeren, jullie gedrag kan er toe leiden dat straks iedereen weer thuis opgesloten moet blijven. Ik doe een dringend beroep op jullie: Neem je verantwoordelijkheid, beperk samenkomsten. Ik reken op jullie medewerking.” Het aantal actieve besmettingen op Bonaire is gedaald naar 27, terwijl dat enkele weken geleden boven de 450 lag. Voor het eerst sinds maanden werd er zaterdag geen enkele nieuwe besmetting gemeld. Er liggen nog 7 patiënten in het ziekenhuis, van wie een op Aruba en een ander in Colombia. In totaal zijn 15 mensen op het eiland aan corona overleden.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.