1,9 miljoen archiefstukken over slavernij en slavenhandel digitaal ontsloten

Den Haag – Het Nationaal Archief maakt vandaag 1,9 miljoen archiefstukken over slavernij en slavenhandel digitaal toegankelijk. Ze zijn te vinden op de themapagina Slavernijverleden. Het gaat om gerestaureerde en gedigitaliseerde archiefstukken uit archieven van onder meer de West-Indische Compagnie, de Middelburgse Commercie Compagnie en de Sociëteit van Suriname. De archieven bevatten documenten als scheepsjournalen, plantagelijsten en brieven. Veel van het materiaal is niet eerder onderzocht.

De lancering vindt plaats tijdens het symposium ‘Bronnen over slavernij en slavenhandel’ georganiseerd door het Rijksmuseum, Nationaal Archief en de Koninklijke Bibliotheek (KB), de nationale bibliotheek. De themapagina is het eindresultaat van een omvangrijk project van het programma Metamorfoze in samenwerking met het Nationaal Archief en de KB.

Sinds 2013 werkten zij samen met negen erfgoedinstellingen uit Nederland, Engeland, Guyana en Suriname om maar liefst 1,9 miljoen archiefstukken rond het onderwerp slavernij en slavenhandel te digitaliseren. Na acht jaar conserverings- en digitaliseringswerk kan nu een ieder – met behulp van de themapagina – de archieven bestuderen.

Klik hier voor de themapagina Slavernijverleden

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.