RIVM voorzichtig optimistisch over Cariben

De Haag – In zijn weekrapport toont het RIVM zich voorzichtig optimistisch over hoe de situatie met betrekking tot het coronavirus zich ontwikkelt. Er wordt momenteel op alle eilanden versneld en in een hoog tempo gevaccineerd. De verwachting is dat indien er een voldoende vaccinatiegraad bereikt is het aantal zieken en opnames nog verder zullen dalen en langzamerhand maatregelen weer kunnen worden afgebouwd.

Tegelijkertijd maakt het RIVM melding van enkele bijzondere voorvallen. Zo blijkt een inwoner van Bonaire twee weken na het krijgen van de tweede prik toch besmet te zijn en is vastgesteld dat op Sint Maarten in twee gevallen sprake is van de Indiase variant.

Weekoverzicht RIVM – 13 tot 19 april

In de week van 13 tot 19 april 2021 kregen 833 personen op de CAS- en BES-eilanden een positieve testuitslag.

Op Aruba kregen de afgelopen week 212 mensen per 100.000 inwoners een positieve corona testuitslag, een daling ten opzichte van een week eerder (311/100.000 op 12 april). Het percentage positieve testen op Aruba blijft met 27% hoog.

Op Bonaire kregen afgelopen week 128 mensen per 100.000 inwoners een positieve SARS CoV-2 testuitslag. Ook op Bonaire is de incidentie fors gedaald ten opzichte van vorige week (251/100.000 op 12 april). Het percentage positieve testen is er afgelopen week gedaald naar 16,7%, ten opzichte van 23,7% een week eerder (8-14 april). Het eiland heeft tot dusverre 1 SARS-CoV-2 positieve testuitslag gemeld bij een volledig gevaccineerd persoon. Betrokkene had twee weken eerder nog het tweede dosis (Pfizer) ontvangen.

Op Curaçao kregen afgelopen week 298 mensen per 100.000 inwoners een positieve SARS CoV-2 testuitslag, wederom een sterke daling ten opzichte van vorige week (785/100.000 op 12 april). Sinds vorige week rapporteerde Curaçao 22 nieuwe COVID-gerelateerde overlijdens.

Op zowel Sint Eustatius als Saba zijn er sinds 28 januari 2021 geen nieuwe personen met een positieve SARS-CoV-2 uitslag gemeld.

Op Sint Maarten zijn 2 gevallen van de B.1.617 (Indiase) variant gedetecteerd. Een monster dateert uit maart en een uit april 2021. Beide gevallen zijn gerelateerd aan recente reizen naar India. De betekenis en eigenschappen van deze variant zijn vooralsnog grotendeels onduidelijk. Tot dusverre blijven de incidentie en het aantal ziekenhuisopnames op het eiland relatief laag, en zijn er sinds 28 december 2020 geen nieuwe COVID-19-gerelateerde sterfgevallen gemeld. De proportie VOC B.1.1.7 variant is gestegen naar 87,0%(week 13). Daarnaast zijn op St Maarten 1 geval van de VOC B.1.351 (Zuid-Afrika) variant en 2 gevallen van de A.2.5 (veel voorkomend in Suriname) aangetroffen.

Op de benedenwindse eilanden circuleert nog vrijwel uitsluitend de Engelse variant hetgeen hoogstwaarschijnlijk een belangrijke factor is in de verheffing die we afgelopen weken in deze regio zagen. Surveillance naar SARS-CoV-2 toont nog steeds een stijging in de proportie VOC B.1.1.7 op Aruba (90,9% in week 14), Bonaire (100% in week 14) en Curaçao (96,8% in week 13). Op Aruba is ook de P.1 (Braziliaanse) variant gevonden alsmede de Zuid-Afrikaanse (B.1.351) variant en enkele varianten die met name in de VS circuleren.

Het aantal personen met COVID-19 dat op Curaçao en Aruba in het ziekenhuis of op de IC is opgenomen blijft hoog. Op Curaçao zijn er momenteel 50 patiënten opgenomen op een verpleegafdeling en 32 patiënten op de IC. Er zijn 9 patiënten overgevlogen naar Aruba, waarvan 5 patiënten op de IC liggen opgenomen. Op Aruba liggen er momenteel totaal 45 personen opgenomen, waarvan 17 personen op de IC. 1 IC patiënt komt uit Bonaire en 4 patiënten op de verpleegafdeling zijn opgenomen vanuit Curaçao.

Op Bonaire zijn er momenteel 4 patiënten opgenomen op de verpleegafdeling en 1 op de IC. Vanwege capaciteitsgebrek is er 1 patiënt overgebracht naar Colombia en 1 patiënt naar Aruba. Op St Maarten ligt er momenteel 1 persoon opgenomen. Er wordt momenteel op alle eilanden versneld en in een hoog tempo gevaccineerd. De verwachting is dat indien er een voldoende vaccinatiegraad bereikt is het aantal zieken en opnames nog verder zullen dalen en langzamerhand maatregelen weer kunnen worden afgebouwd.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.