Oprichting Bonaire Brandstof Terminals BV verleidt Tweede Kamer tot 9 moties

Den Haag – Maar liefst 9 moties zijn er vandaag ingediend bij het debat over de oprichting van het staatsbedrijf Bonaire Brandstof Terminals BV. De Partij voor de Dieren nam er daarvan 4 voor haar rekening, D66 volgde met 3 moties en CDA en PVV elk met eentje.

Waar de Partij van de Dieren alles in het werk stelt om de oprichting te voorkomen en daarmee ook de bouw van een nieuwe brandstofvoorziening, kwam de PVV met een motie waarin juist steun wordt uitgesproken voor BBT. De partij vindt dat de Kamer “niet moet willen dat in juni het licht uitgaat op Bonaire”.

PvdD-Kamerlid Lammert van Raan verweet minister Bas van ’t Wout (Economische Zaken en Klimaat) de Kamer te hebben misleid en sprak tegen dat Bonaire het risico loopt dat de aanvoer van brandstof via de huidige noodvoorzieningen in gevaar is. Hij zei zich te baseren op (niet nader aangeduide) ‘lokale bronnen’.

Van ’t Wout ontraadt alle moties van de PvdD omdat die tot uitstel van de oprichting van BBT leiden. Met de andere moties heeft hij geen moeite. Die staan BBT niet in de weg, maar vragen het kabinet extra aandacht voor het verduurzamen  van de energievoorziening op Bonaire.

De Kamer stemt vanmiddag over de moties. Het is vrijwel zeker dat een Kamermeerderheid de minister het groene licht zal geven BBT op te richten. De PvdD lijkt alleen op steun van BIJ1 te kunnen rekenen, de andere moties zijn verzekerd van de stemmen van de coalitiepartijen, de PvdA en GroenLinks.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.