Initiatiefwetsvoorstel van D66: Basisbankrekening voor alle Nederlanders, ook in de Cariben

Den Haag – Alle Nederlanders dus ook die in het Caribisch deel van het Koninkrijk en waar dan ook in het buitenland moeten het wettelijke recht krijgen om basisbankrekening te openen.

Tweede Kamerlid Joost Sneller (D66) heeft daartoe een initiatiefwetsvoorstel gemaakt. Banken worden verplicht om deze service aan te bieden, maar wordt wel toegestaan eventuele hogere kosten door te berekenen in de tarieven.

In de toelichting wijst Sneller er expliciet op dat zijn wet ook voor het Caribisch deel van het Koninkrijk geldt. De Kamer heeft de regering vaker gevraagd het betalingsverkeer tussen de eilanden en Europees Nederland gemakkelijker en betaalbaarder te maken, maar minister Hoekstra (Financiën) wekt niet de indruk er haast mee te willen maken.

D66’er Sneller wil met zijn wet tevens voorkomen dat ABN-AMRO zijn plan kan doorzetten om bestaande bankrekeningen van Nederlanders in het buitenland (en de Cariben) eenzijdig op te zeggen.

Het wetsontwerp is in internetconsultatie gegeven. Tot 5 mei kan iedereen er op reageren. Klik hier voor meer informatie.  

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.