Rambo, Ricky en Reggie met open armen ontvangen op Bonaire

Kralendijk – Bonaire is drie markante bewoners rijker: de geitenbokken Rambo, Ricky en Reggie die met de KLM vanuit Nederland zijn ingevlogen om te werk te worden gesteld ten behoeve van het rasverbeteringsprogramma.

Het viriele trio van het stamboek Boergoats is nog op de pubeerleeftijd van 3,5 maand. Tot november krijgen ze de tijd om te acclimatiseren. Daarna krijgen ze eigen stal met ruimte voor tien logees. Geitenhouders (kunukero’s) kunnen uit hun kudde de beste moedergeiten naar de Dienst LVV brengen om ze te laten dekken door een van de drie R’s.

De daaruit voortkomende lammeren zijn van een betere kwaliteit dan de nakomelingen van lokale geiten, want die is door een tekort aan vers bloed in de loop der jaren hard achteruitgegaan. Na een half jaar gaan de lammeren naar de slacht. Door de kwaliteitsverbetering kunnen de kunukero’s een hogere prijs bedingen.

Het gaat om een project van Professionalisering Geitenhouderij in samenwerking met de Dienst LVV. Het is de bedoeling de geitenhouderij een nieuwe toekomst te bieden. Onderzoekers van de Wageningen Universiteit hebben daarvoor een plan van aanpak opgesteld. Het doel is een win-win situatie te creëren door economische en ecologische belangen te combineren: enerzijds versterking van de geitenhouderij en anderzijds het binnen de hekken houden van de geiten.

Voor de versterking van de geitenhouderij wordt ingezet op vernieuwing van het slachthuis, veevoerproductie, rasverbetering, lamsvleesproductie, geitenmanagement en veiligheid. Loslopende geiten vormen een plaag op Bonaire. Ze zijn een gevaar voor het verkeer en de natuur. Ze vreten niet alleen kwetsbare vegetatie kaal, maar veroorzaken ook erosie waardoor modder met regenmater de zee instroomt en het koraal verstikt.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.