Uitstel van executie voor geiten op Saba: levering geweren en munitie vertraagd

Saba – Het afschieten van zwerfgeiten op Saba loopt vertraging op door logisitieke problemen bij het transport van de benodigde geweren en munitie.

De beoogde leverancier in de Verenigde Staten haakte af vanwege de restricties door Covid-19 en Nederland was geen optie omdat de KLM geen wapens wil vervoeren. Ze zijn nu besteld in Engeland en zullen, zodra alle doorvoervergunningen in orde zijn, via de VS en Sint Maarten op Saba worden afgeleverd.

Het geitenbestrijdingsteam benut de wachttijd door in kaart te brengen in welke gebieden de geiten zich vooral ophouden en te kijken op welke plekken het veilig is om ze af te schieten. Begonnen wordt in Mount Scenery National Park. Het ruimen van de zwerfgeiten maakt deel uit van het Natuur- en Milieubeleidsplan Caribisch Nederland 2020-2030 van het ministerie van LNV.

Verwilderde geiten vormen een ernstige bedreiging voor de kwetsbare natuur van de Caribische delen van het Koninkrijk. Ook zijn ze verantwoordelijk voor erosie. Op verzoek van eigenaren kunnen ook geiten van privé-terreinen worden verwijderd. Geitenhouders moeten hun loslopende dieren vangen en achter een omheining plaatsen, verkopen of laten slachten.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.