Quarantaineplicht gaat gelden voor “zeer hoogrisicogebieden”

Den Haag – De quarantaineplicht die Nederland per 15 mei wil invoeren, gaat gelden voor reizigers die afkomstig zijn uit “zeer hoogrisicogebieden”. Of bijvoorbeeld Curaçao, Aruba en Bonaire daartoe worden gerekend, is onduidelijk. Bij terug van deze eilanden geldt op dit moment nog het dringende advies in thuisquarantaine te gaan.

De kwalificatie “zeer hoogrisicogebied” is nieuw. Daarvan is, zo blijkt uit de toelichting, sprake als er een hoge mate van verspreiding van het virus is, er gevaarlijke virusvarianten voorkomen of als er onvoldoende getest of onderzoek gedaan wordt naar het virus. Dit wordt beoordeeld door het RIVM.

Het wetsvoorstel is vandaag naar de Tweede Kamer gestuurd. De quarantaineplicht is één van de maatregelen die het kabinet neemt om het risico op verspreiding van het virus door de komst van nieuwe virusmutaties tegen te gaan. Nu geldt voor reizigers uit hoogrisicogebieden zoals Curaçao, Aruba en Bonaire naast de testplicht het dringende advies in thuisquarantaine te gaan. Uit onderzoek blijkt evenwel dat maar weinigen daar gehoor aan geven.

De quarantaineplicht houdt in dat alle reizigers uit aangewezen zeer hoogrisicogebieden, ongeacht met welk vervoersmiddel zij reizen, in ieder geval vijf dagen in quarantaine moeten tot zij een negatieve test afleggen. Zonder negatieve testuitslag duurt de quarantaine tien dagen. Reizigers moeten als zij naar Nederland komen een verklaring bij zich hebben waarin reis- en contactgegevens staan en zijn zelf verantwoordelijk voor een geschikte quarantaine-accommodatie.

Overtreding van de quarantaineplicht kan leiden tot in ieder geval een bestuurlijke boete van 435 euro of een last onder dwangsom die afhankelijk is van de situatie, opgelegd door de burgemeester.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.