Nederland wil agenda en besluitenlijst Rijksministerraad voortaan openbaar maken

Den Haag – De Nederlandse regering stelt de regeringen van Curaçao, Aruba en Sint Maarten voor om de agenda en de besluitenlijst van de Rijksministerraad voortaan te publiceren. Dit in navolging van de Nederlandse ministerraad waarvan dat met ingang van vandaag gebeurt.

In de eerstvolgende RMR – vrijdag 23 april – zal het voorstel met de gevolmachtigde ministers worden besproken. Nederland wil het graag, maar de andere landen moeten het er wel mee eens zijn, zo laat de Rijksvoorlichtingsdienst in reactie op vragen van Dossier Koninkrijksrelaties.nl weten.

Het besluit om meer openheid van zaken te geven, komt voort uit de toeslagenaffaire. In het debat daarover met de Tweede Kamer werd het kabinet een structureel gebrek aan openheid (“de Rutte-doctrine”) verweten. Op de dag dat Rutte het voortijdige aftreden van zijn kabinet bekendmaakte, beloofde hij een grotere openheid zoals het openbaar maken van de agenda en besluitenlijst van de wekelijkse ministerraad.

De agenda wordt gepubliceerd zodra de vergadering is begonnen. Na afloop gebeurt dat ook met de besluitenlijst. Tot nu waren deze geheim en bepaalden de bewindslieden wat er wel en niet naar buiten werd gebracht. De zojuist gepubliceerde agenda van de ministerraad van heden bevestigt wat al eerder was uitgelekt: dat het wetsvoorstel wordt besproken om een quarantaineplicht in te voeren voor wie uit een hoogrisicoland naar Nederland reist.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.