Curaçao verlengt lockdown

Door Oscar van Dam/Caribisch Netwerk

Willemstad – ‘‘Een versoepeling van de corona maatregelen op Curaçao is op dit moment geen enkele optie. We hebben te maken met de Britse variant, die verspreidt zich veel sneller dan het oorspronkelijke virus. Als we versoepelen, dan kunnen we veel meer besmettingen verwachten en dat kunnen we niet aan’’, aldus de Curaçaose epidemioloog Izzy Gerstenbluth.

De epidemioloog sprak donderdag tijdens een persconferentie van de Curaçaose overheid waarin minister-president Eugene Rhuggenaath bekend maakte dat de lockdown op Curaçao verlengd wordt tot 30 april. Het eiland zit sinds 24 maart in een lockdown. Eerder was aangekondigd dat er op 16 april een evaluatie moment zou plaatsvinden. Vooral in de horeca was er hoop op een versoepeling van de maatregelen. Maar volgens Rhuggenaath en Gerstenbluth kan Curaçao gewoon niet anders.

Verdriedubbeling

 Dat ligt aan de hoeveelheid besmettingen op het eiland (meer dan 3800 actieve besmettingen op woensdag 14 april), de situatie in het ziekenhuis (100 coronapatiënten, waarvan 40 op de IC en negen patiënten op de IC op Aruba) en het aantal overleden coronapatiënten: 78. ‘‘We zien in de cijfers een verdriedubbeling van het aantal doden in drie weken’’, aldus Gerstenbluth.

Hij benadrukt dat de Britse variant anders werkt dan het oorspronkelijke virus. Nu worden veel meer mensen tussen de 20 en 60 jaar besmet, ook overlijden veel meer mensen in die leeftijdsgroep. Het is volgens Gerstenbluth dan ook heel belangrijk de besmettingen zo laag mogelijk te houden. ‘‘En dat kan door de maatregelen te verlengen en te vaccineren.’’

67.000 registraties

 Dat betekent dat de avondklok van zeven uur ’s avonds tot half vijf ’s ochtends aanblijft. Ook het systeem van ‘Plachi di Dia’ blijft gelden. Dat betekent dat op basis van het kenteken van hun auto mensen twee keer per week de straat op mogen. Verder mogen alleen vitale winkels de deuren openen; horeca mag alleen bezorgen. Wat het vaccinatietraject betreft, lijkt Curaçao op de goede weg. Streven is 85 procent van de 125.000 volwassen bewoners te vaccineren. Op 15 april hadden al zo’n 67.000 mensen zich geregistreerd; dat is meer dan 50 procent van het streefcijfer. Meer dan 45.000 kregen al een eerste vaccinatie, daarvan hebben bijna 13.000 mensen twee vaccinaties gekregen.

Voor de komende twee weken is het op Curaçao vooral zaak dat de bevolking zich aan de regels blijft houden. Wat betekent: zoveel mogelijk thuis blijven. Er worden kleine veranderingen doorgevoerd, zols het openstellen van banken en een verruiming onder voorwaarden voor vissers. Rhuggenaath: ‘‘Voor de rest is het devies: volhouden! En laten we vooruit kijken naar het moment dat er wat meer ruimte komt.’’

***************************************************************************************

Bonaire

Op Bonaire heeft gezaghebber Rijna aangekondigd dat het risiconiveau per 29 april wordt afgeschaald van 6 naar 5. Dat betekent dat restaurants hun afhaalservice mogen hervatten en ook de mogelijkheden voor buitensporten worden verruimd. De twee weken geleden ingezette daling van het aantal actieve besmettingen zet zich door naar gisteren 72. Inmiddels hebben 10.702 Bonairianen hun eerste prik gehad en 3.388 ook hun tweede. Om de drempel te verlagen kan men vanaf nu zich ook zonder vooraf een afspraak te hebben gemaakt laten vaccineren.

Sint Maarten

Het Vaccinatie Management Team op Sint Maarten maakt zich zorgen over de opkomst van de Britse variant die inmiddels bij 24 besmetten is vastgesteld. Het team waarschuwt dat het niet ondenkbaar is dat de verspreiding zich snel kan toenemen en wijst daarbij op de situatie op Curaçao. Tot nu hebben 10.000 Sint Maartenaren een eerste prik gehad van wie de helft ook de tweede. Het streven is minimaal 34.000 inwoners te vaccineren.

Sint Eustatius en Saba

Op Sint Eustatius wordt het vaccinatieprogramma volgende week hervat. Vanwege het uitvallen van koelapparatuur moest de voorraad Moderna-vaccins tijdelijk op Saba worden opgeslagen. Tot nu zijn 700 inwoners volledig gevaccineerd. Het doel is 2.000 (80%). Op Saba is sinds eind maart rond de 90% van de inwoners volledig gevaccineerd.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.