Saba waarschuwt voor vulkaanstof

Saba – De dienst Publieke Gezondheid van Saba heeft burgers ervoor gewaarschuwd dat van de vulkaanuitbarsting op het ruim 500 kilometer verder gelegen Saint Vincent afkomstige stof en as het eiland de komende dagen kan bereiken. De dienst adviseert inwoners die gevoelig zijn voor stof en/of een luchtwegaandoening hebben alert te zijn en voorzorgsmaatregelen te nemen.

De Sabanen zijn donderdagavond tijdens een townhallmeeting geïnformeerd over de uitbarsting van de Soufrière in relatie tot de ‘eigen’ vulkaan Mount Scenery. Constaterend dat er daarover in de gemeenschap vragen leefden, besloot het eilandbestuur vulkanologe Elske de Zeeuw-Van Dalfsen van het KNMI uit te nodigen deze vragen te beantwoorden. De Zeeuw is deze week op Saba voor de installatie van een extra seismologisch meetstation waarmee de in ruststand verkerende Mount Scenery ook vanaf de noordflank kan worden gemonitord.

Amerikaanse staatsburgers kunnen het onder een dikke laag bedekte Saint Vincent vrijdag per cruiseschip verlaten. Zij zullen zaterdagochtend op Sint Maarten aankomen en in afwachting van hun terugvlucht naar de VS in hotels worden ondergebracht. Alleen wie een recente negatieve coronatest kan tonen wordt tot het schip toegelaten.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.