Testplicht voor reizen naar Nederland geldt ook voor gevaccineerden

Den Haag – In tegenstelling tot wat het ministerie van Buitenlandse Zaken op zijn website met reisadviezen suggereert, is er voor wie van Aruba, Curaçao of Bonaire naar Europees Nederland reist (nog) geen quarantaineplicht van kracht.

Op de website staat te lezen: “Na een verblijf op Aruba/Curaçao/Bonaire gaat u bij terugkeer in Nederland 10 dagen in quarantaine. Op dag 5 van uw quarantaine kunt u zich bij de GGD laten testen. Als deze test negatief is, eindigt de quarantaineperiode. Doe de Quarantaine Reischeck om te bepalen welke stappen u moet nemen als u terugkomt van uw reis.”

Wie vervolgens de check doet, krijgt als uitkomst te zien: “Je bestemming heeft een hoog coronarisico. Er is een verhoogd risico dat je besmet bent geraakt. Ga 10 dagen in thuisquarantaine.” Navraag bij het ministerie van VWS leert dat dit geen verplichting is, maar een “dringend advies”.

“De quarantaineplicht is op dit moment nog niet van kracht. Het wetsvoorstel is voor advies naar de Raad van State en zal naar verwachting medio april naar de Tweede Kamer worden gestuurd. In het wetsvoorstel geldt de plicht voor alle reizigers uit hoogrisicogebieden”, aldus de woordvoerder. De ABC-eilanden zijn, anders dan Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, op dit moment in die categorie ingedeeld.

De plicht om bij het inchecken een recente negatieve testuitslag te tonen, is al wel wettelijk geregeld. Die geldt – net als het quarantaine-advies – ook voor reizigers die volledig gevaccineerd zijn. “Dit omdat het onzeker is in hoeverre de vaccins overdracht van het virus tegengaan en beschermen tegen nieuwe varianten”, aldus VWS.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.