OM Aruba laat Statenlid Sevinger bungelen

Oranjestad – Aruba’s grootste politieke partij AVP verwijt het Openbaar Ministerie de verkiezingen te beïnvloeden door huidig Statenlid en stemmentrekker Benny Sevinger te laten bungelen door het besluit hem al dan niet te vervolgen vooruit te schuiven.

Sevinger is door het OM als verdachte aangemerkt in het Avestrus-onderzoek naar gesjoemel met grondtransacties ten tijde van zijn ministerschap. In oktober 2019 is er huiszoeking gedaan waarbij zijn administratie in beslag is genomen. Daarna zijn ook nog op andere adressen huiszoekingen verricht. Eerder deze week zijn twee medeverdachten aangehouden, maar Sevinger is in de tussenliggende 18 maanden niet verhoord of gehoord.

Rechtszaak

De politicus heeft via zijn advocaat David Kock het OM met een verwijzing naar de Statenverkiezingen van 25 juni verzocht hem op een zo’n kort mogelijke termijn te dagvaarden of het onderzoek tegen hem te beëindigen. Mocht dat besluit uitblijven, dan overweegt Sevinger naar de rechter te stappen.

Officier van Justitie W.V. Gerretschen heeft laten weten voorlopig geen vervolgingsbeslissing te nemen. “Het onderzoek Avestrus dat zich onder andere richt op mogelijke strafbare feiten gepleegd door uw cliënt is nog steeds in volle gang. Het inventariseren en analiseren van de (digitale en fysieke) in beslag genomen administratie kost tegen de achtergrond van de beperkte capaciteit bij de Landsrecherche en vertraging door Covid-19-perikelen veel tijd”, schrijft hij.

Timing

Gerretschen benadrukt dat het onderzoek zich nog in de opsporingsfase bevindt. “Nadat getuigen en verdachten gehoord zullen zijn, zal de Landsrecherche een dossier opmaken en die overleggen aan het Openbaar Ministerie. Na bestudering van het dossier zal het OM een vervolgingsbeslissing nemen. De verwachting is dat de vervolgingsbeslissing niet voor september 2021 genomen zal kunnen worden.”

Het is niet de eerste keer dat het OM op Aruba wordt verweten de verkiezingen te beïnvloeden. Dat was ook in 2017 geval met de verdenking tegen (de later veroordeelde) minister Paul Croes. Op Curaçao en Sint Maarten is het OM eveneens vaker een ‘ongelukkige timing’ verweten.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.