Kamercommissie besluit tot apart debat over sociaal minimum BES-eilanden

Den Haag – De Tweede Kamercommissie voor Koninkrijksrelaties heeft vandaag besloten na het meireces in twee aparte debatten aandacht te besteden aan het (gebrek aan een) sociaal minimum in Caribisch Nederland en de bestuurlijke ontwikkelingen op Sint Eustatius.

De armoedebestrijding op de BES-eilanden was aanvankelijk geagendeerd voor een reeds eerder aangekondigd verzameldebat, maar Attje Kuiken (PvdA) vindt het onderwerp te belangrijk om het op een hoop te vegen met een veelheid aan andere dossiers. Haar voorstel om er een apart debat over te houden en daarvoor de direct betrokken bewindslieden minister Wout Koolmees (SZW) en Mona Keijzer (EZK) uit te nodigen, kreeg brede steun.

Jorien Wuite (D66) kreeg eveneens brede steun voor haar voorstel om een apart debat te wijden aan de voortgang van het proces op Sint Eustatius om geleidelijk aan terug te keren naar een volledig herstel van de lokale democratie. De Eilandsraad zal worden gevraagd zijn visie te geven op de voortgang.

Jorien Wuite bij haar eerste optreden in de Kamercommissie voor Koninkrijksrelaties (Foto Nico van der Ven).

Nieuwkomers

Het was de eerste keer dat de commissie in nieuwe samenstelling bijeen kwam, zij het vanwege de coronamaatregelen wel digitaal. Waar vergaderingen van de commissie in het verleden het met gemiddeld 3 aanwezigen moest doen, waren er nu maar liefst 10 deelnemers. 7 fracties, waaronder de PVV en Forum voor Democratie, waren niet aanwezig. Wel aanwezig waren Aukje de Vries (VVD), Jorien Wuite (D66), Inge van Dijk (CDA), Renske Leijten (SP), Attje Kuiken (PvdA), Laura Bromet (GroenLinks), Derk Jan Eppink (JA21), Don Ceder (ChristenUnie) Tunahan Kuzu (DENK) en Sylvana Simons (BIJ1).

Op een later moment besluit de commissie over het voorzitterschap. Tot die tijd leidt Jan Paternotte (D66) de vergaderingen. Die van vandaag opende hij in de vier talen van het Koninkrijk.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.