Sint Eustatius nog dit jaar verlost van wegwerpplastic

Sint Eustatius – Over uiterlijk 6 maanden is Sint Eustatius vrij van wegwerpplastic. Sinds 1 april is een verbod op plastic voor eenmalig gebruik in de afvalverordening van kracht geworden en is de overgangsperiode ingegaan.

Ondernemers – winkeliers, bedrijven en horeca – krijgen twee  maanden de tijd om hun huidige voorraad weg te werken en een periode van zes maanden om alle plastic (boodschappen)tassen op te gebruiken. Na het verstrijken van deze periode moeten alle resterende verboden items worden vernietigd.

De lijst met producten waarvoor beperkingen gelden, zijn boodschappentassen voor eenmalig gebruik, plastic rietjes, plastic roerstaafjes, plastic keukengerei, plastic borden, plastic bekers, plastic soepkommen, plastic wattenstaafjes, plastic ballonconfetti. Ook voedselcontainers en bekers van piepschuim zijn verboden.

Voor ondernemers zijn tijdelijk alternatieve producten gratis beschikbaar. “Op deze manier laten we de belanghebbenden kennis maken van alternatieve materialen in relatie tot kwaliteit en duurzaamheid. Het is een poging om te helpen bij hun besluitvorming over welke materialen ze moeten kopen”, zegt Arlene Spanner, beleidsadviseur economische ontwikkeling van het openbaar lichaam Sint Eustatius.

In juli 2019 tekende staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) met Sint Eustatius, Saba en Bonaire een overeenkomst om wegwerpplastic in de ban te doen. Saba was de eerste die daartoe overging, op Bonaire wordt nog gewerkt aan de daarvoor benodigde verordening.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.