‘MFK wil geen ruzie met Nederland, maar gewoon serieus samenwerken’

Nadat de informateurs Martha en Peterson hun tussenrapport over de vorming van een nieuwe regering op Curaçao hadden aangeboden aan gouverneur Lucille George-Wout heeft zij de politieke leiders van de Movementu Futuro Korsou Gilmar Pisas en van de Partido Nashonal di Pueblo Ruthmila Larmonie-Cecilia ontvangen. Er zit vaart in het formatieproces, zo blijkt uit onderstaand interview.

Door Oscar van Dam/Caribisch Netwerk

Willemstad ‘‘Als alles goed gaat, hebben we voor het eind van de maand een regeerakkoord.’’ Dat zegt voorzitter van de MFK, Sithree van Heydoorn. ‘‘Ons doel is om tegelijkertijd met de installatie van het nieuwe parlement zitting te nemen op 11 mei.’’

Op Curaçao wordt sinds de verkiezingen op 19 maart hard gewerkt aan de totstandkoming van een nieuwe regering. Die zal naar alle waarschijnlijkheid bestaan uit de MFK (de grote winnaar met negen zetels) en de PNP (die zichzelf terug zag keren in het parlement met vier zetels). Wat opvalt, is de snelheid waarmee de nieuwe regering wordt gesmeed. Al tijdens de verkiezingsavond lieten kopstukken van de twee partijen weten dat ze graag een regering met elkaar vormen. Twee dagen na de verkiezingen werd al een bereidwilligheidsverklaring getekend en een week daarna werd de verdeling van de ministerposten ondertekend.

Werkgroepen

 Van Heydoorn: ‘‘Als MFK zijn we al snel aan de slag gegaan om te bepalen hoe het regeerakkoord er volgens ons uit zou moeten zien, deze week waren daarvoor sessies gepland om in verschillende werkgroepen samen te overleggen met de PNP. Maar door de corona situatie hebben we dat gescheiden. De afgelopen dagen hebben de partijen in eigen kring opgeschreven wat ze in ‘hun’ ministeries gedaan willen krijgen de komende vier jaar. De MFK wil daarmee voor het weekend klaar zijn.’’ Daarna gaan de twee partijen weer om tafel.

Volgens de MFK-voorzitter wordt ook door ‘de groene partij’ PNP hard gewerkt. De nieuwe regering zegt serieus te werken om een zo goed mogelijk regeerakkoord op te stellen. Tegelijkertijd zijn Rutsel Martha (oud-minister van Justitie van de Nederlandse Antillen en nu gerenommeerd advocaat internationaal recht) en de bekende Curaçaose advocaat Chester Peterson aan de slag gegaan als informateurs. Op 6 april hebben ze hun informatieopdracht aan de gouverneur ingeleverd. Beiden willen verder aan de slag als formateur. Vrijdag sprak de gouverneur daarover met de leiders van MFK en PNP.

Soepel

 Het is opvallend hoe soepel er tot nu toe wordt samengewerkt. Er wordt niet ‘gelekt’ naar de pers door onderhandelaars en politiek gevoelige zaken als de introductie van het Caribische Orgaan voor Hervorming en Ontwikkeling (COHO) en de bestrijding van de corona pandemie is door de partijen bestempeld als ‘speciaal onderwerp’ dat in een gezamenlijk overleg besproken zal worden.

Vanuit Curaçao zijn de overige partijen opvallend stil, vooral na de vele verkiezingsretoriek voor 19 maart. Coalitie partijen PAR (gedaald van zes naar vier zetels) en MAN (gedaald van vier naar twee) houden zich bezig met de laatste weken van de regering-Rhuggenaath. Nieuwe partijen Trabou pa Kòrsou en KEM laten nauwelijks nog van zich horen; in ieder geval niet in het openbaar. De MFK/PNP-coalitie houdt nog steeds de mogelijkheid open dat meer partijen zich aansluiten. Maar dat moet dan gebeuren op basis van het regeerakkoord dat de twee samen opstellen.

Kritiek van Recourt

 De enige felle kritiek tot nu toe kwam uit Nederland, van PvdA-senator Jeroen Recourt. Hij zei deze week tijdens een debat in de Eerste Kamer dat de MFK tijdens de regering-Schotte tussen 2010 en 2012 verantwoordelijk was voor ‘financieel wanbeleid’ en dat Nederland daarom nu goed naar de overheidsfinanciën van het eiland moet kijken omdat de MFK voor het eerst weer in de regering komt.

 Van Heydoorn reageerde direct op de kritiek van Recourt door te zeggen dat de opmerking helemaal nergens op slaat. ‘‘De regering-Schotte heeft bij haar vertrek dezelfde reserves van de overheid achter gelaten als er waren aan het begin van de regering. De regeringen daarna hebben veel meer schulden gemaakt en nu zijn er helemaal geen reserves meer.’’ Hij betreurt het dat sommige Nederlandse politici de nieuwe regering van MFK en PNP al van tevoren in een negatief daglicht plaatsen. ‘‘ We willen geen ruzie of conflicten met Nederland. We willen naar elkaar luisteren en serieus en met respect samenwerken.’’

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.