Verkiezingskoorts op Aruba loopt nu al op

Door Sharina Henriquez/Caribisch Netwerk

Oranjestad – RED-minister (demissionair) Rudy Lampe zegt dat hij met twee voorstellen is gekomen tijdens de ministerraad vorige week dinsdag om te voorkomen dat het Arubaanse kabinet opstapte en in crisistijd kon blijven doorregeren. Maar dat de premier en de rest van de MEP-ministers in meerderheid deze hebben afgewezen.

Het kabinet Wever-Croes diende het ontslag in vlak nadat het Openbaar Ministerie bekendmaakte dat het coalitiepartij POR onderzoekt voor verduistering van publiek geld. Justitie heeft volgens partijleider Alan Howell daarbij beslag gelegd op een privérekening van hem.

Integriteit

In de eerste berichtgevingen bracht het kabinet Wever-Croes naar buiten dat vanwege het strafrechtelijke onderzoek naar coalitiepartner POR, er geen andere optie was dan opstappen. Dit omdat het kabinet integriteit hoog in het vaandel heeft. Het voorstel van RED/Lampe voor doorregeren met een minderheidskabinet, komt pas nu aan het licht.

“Het eerste voorstel was dat Alan Howell als parlementariër opstapte, en de volgende kandidaat op de POR-lijst het zou overnemen. Dat zou dan Otmar zijn (Oduber, de in 2019 opgestapte minister en nu verdacht van corruptie; red), maar dat kon niet omdat hij dus ook verdachte is. En daarna Marisol (de vorig jaar ontslagen minister; red), dat kon ook niet. Bovendien wilde Howell niet opstappen. Dus toen kwam ik met het tweede voorstel voor een minderheidskabinet.”

RED wilde ook niet verder regeren met een verdachte coalitiepartner, maar wel met MEP. Met 9 zetels zouden ze echter een minderheid in het parlement hebben. “Maar dat zag de minister-president niet zitten dat we dan steun van onafhankelijk lid Daphne Lejuez moeten hebben om zo bijvoorbeeld de begroting van 2021 er door heen te kunnen krijgen. Er zit toch oud zeer nadat Daphne uit de MEP stapte. Dus ja, het is uiteindelijk MEP die de regering heeft laten vallen. Want van ons hoefde het niet.”

Geen kans

Premier Evelyn Wever-Croes zegt dat het voorstel van Lampe is besproken en dat uiteindelijk Lampe ook heeft gerealiseerd dat het elke keer ‘aan elkaar breien van steun om aan de macht te blijven’ uiteindelijk ook geen optie was.

Coalitieleider van POR, Alan Howell verweet eerder deze week dat de andere coalitiepartners hem geen kans hebben gegeven om zich te verdedigen en de regering in ‘een paar minuten’ al was gevallen. “Er zijn drie coalitieleiders, de minister-president (MEP), Ricardo Croes (RED) en ik. Ik begrijp niet waarom er geen urgente coalitievergadering is bijeengeroepen waarin ik uitleg kon geven. De regering is gewoon heel snel gevallen en mensen vragen mij hoe dat kan.”

Campagnetijd

Howell suggereert dat de minister-president al lange tijd de regering wilde laten vallen. “We weten maar al te goed dat we in campagnetijd zitten.”

In een reactie woensdag (7 april) in haar persoonlijke programma Tanchi Eve (vertaald: tantetje Eve) ontkent demissionair premier Evelyn Wever-Croes dat ze dit van plan was. Ook is er volgens haar wel degelijk contact gezocht en voldoende tijd voor dialoog geweest om tot andere oplossingen proberen te komen. “Het gaat om serieuze aantijgingen, verduistering van publiek geld, dat betekent dus stelen. En Howell wordt aangemerkt als verdachte, dat heeft hij zelf ook bevestigd.”

Aanvechten

Om twee uur ‘smiddags kwam het bericht van het Openbaar Ministerie en toen zegt Wever-Croes heeft ze meteen geprobeerd Howell te bereiken. Maar dat lukte pas na verschillende pogingen. “Hij zei toen aan de telefoon: ik ga het aanvechten en blijf zitten in het parlement. Ik stap niet op. Toen zei ik: Dat is een beslissing die het heel moeilijk maakt. Want dan moeten wij als regering een beslissing nemen of wij aan de zijde van het Openbaar Ministerie gaan staan of aan de zijde van meneer Howell.”

Omdat Howell niet ‘de eer aan zichzelf hield door op te stappen’, aldus de premier, riep ze de ministerraad bij elkaar. Maar volgens Howell heeft de premier in het telefoontje alleen gevraagd of het bericht van Openbaar Ministerie over hem ging. “Ik antwoordde; ja, blijkbaar. En toen zei ze: oke, ik weet voldoende en hing op. Direct erna belde de justitieminister (Andin Bikker, partijgenoot van Howell; red) met dezelfde vraag. Ik vond dat al vreemd, dat ze vlak na elkaar belden.” Bikker heeft zich, alsook fractieleider Dellanire Maduro, gedistantieerd van POR.

Volgens Howell viel het kabinet vervolgens 5, maximaal 10 minuten later. Volgens Wever-Croes was dat echter nadat ze ‘uitgebreid hebben vergaderd in de ministerraad’. Op de Facebook-pagina van het kabinet Wever-Croes is om half vier, anderhalf uur na het uitkomen van het bericht van het Openbaar Ministerie, een video geplaatst waarin de premier het ontslag mededeelt.

Fractiegeld

Het Openbaar Ministerie wil nog steeds niets kwijt over verdachten dan wel betrokken personen bij de verduistering van publiek geld bij POR. Partijleider Howell die zelf politierechercheur is geweest, heeft verklaard dat hij een brief heeft gekregen van justitie over het strafrechtelijk onderzoek maar zonder informatie over aanklachten of verdachten.

“Het onderzoek is naar fractiegeld, we krijgen per maand ongeveer 15.000 florin. Het kan zijn dat de gevlagde (verdachte) transacties te maken hebben met voorschotten die ik deed voor bepaald werk en dan als de factuur kwam, de penningmeester deze terugstortte.”

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.