Nederlandse militairen schieten Curaçao te hulp bij handhaving coronamaatregelen

Willemstad – Wat in Europees Nederland in vredestijd vrijwel ondenkbaar is, daar maakt Curaçao geen punt van: militairen die op straat burgers controleren.

Op verzoek van de lokale autoriteiten verlenen manschappen van de Compagnie in de West bijstand aan het Curaçaose politiekorps bij het handhaven van de coronamaatregelen. Op het eiland geldt een avondklok en mag men maar enkele dagen per week de auto gebruiken. Bij de handhaving daarvan werden al leden van de Curaçaose militie ingeschakeld en nu dus ook Nederlandse militairen.

Curaçao is getroffen door een corona-uitbraak waaronder de zorgsector dreigt te bezwijken. Defensie levert op meer manieren bijstand. Zo is op de Marinebasis Parera een vaccinatiestraat geopend.

Op Koninkrijksniveau is geregeld dat de regeringen van Curaçao, Aruba en Sint Maarten een beroep kunnen doen op assistentie van Defensie. Dat gebeurt vaker, maar doorgaans niet zo zichtbaar in het straatbeeld als nu. Deze week brengen mariniers bijvoorbeeld 1.600 kilo bouwmaterialen naar de moeilijk toegankelijke noordkust van Saba ten behoeve van een seismologisch meetstation van het KNMI.

De sporthal van de Marinebasis Parera is ingericht als vaccinatiestraat (Foto Defensie).
error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.