Knipselkrant Curaçao moet rectificeren, maar hoeft niet te zwijgen

Willemstad – Het is Cyberluck Curaçao, een bedrijf dat als houder van een masterlicentie sublicenties verkoopt aan exploitanten van online gokspelen, niet gelukt journaliste Nardy Cramm van de Knipselkrant Curaçao het zwijgen op te leggen.

Cyberluck en haar directeur Angelique Snel-Guttenberg hadden een rechtszaak aangespannen naar aanleiding van een publicatie waarin Cramm beweerde dat de handel in sublicenties illegaal is. Het bericht had betrekking op een boete van 400.000 euro die de Nederlandse Kansspelautoriteit heeft opgelegd aan een webcasino dat op basis van een door Cyberluck verstrekte sublicentie illegaal opereerde op de Nederlandse markt.

Botsing van rechten

Hoewel Cramm de publicatie op verzoek van het bedrijf onmiddellijk verwijderde, stapte Cyberluck naar de rechter om toch ook nog een rectificatie af te dwingen. Bovendien eiste het bedrijf dat de journaliste een verbod wordt opgelegd Cyberluck in de toekomst opnieuw in verband te brengen met de illegale handel in sublicenties.

Rechter K.A.M. Lasten constateerde dat sprake is van een botsing van twee fundamentele rechten: het recht op vrijheid van meningsuiting en het recht op bescherming van eer en goede naam. Omdat Cramm niet heeft kunnen bewijzen dat de handel in sublicenties in juridische zin illegaal is, concludeerde de rechter dat de bewuste publicatie onrechtmatig is.

Miljardenbusiness

De eis tot plaatsing van een rectificatie werd om die reden toegewezen, maar de rechter weigerde “een preventief publicatieverbod” op te leggen. Cramm publiceert al jaren over de schimmige handel in sublicenties. Deze worden op grote schaal gebruikt door achter Curaçaose trustkantoren schuilgaande buitenlandse organisaties die gelieerd zijn aan drugs-, wapen- en mensenhandel alsmede de financiering van terrorisme.

In de vanaf Curaçao opererende goksector gaan naar wordt vermoed miljarden om waarvan geen cent bij de lokale overheid terechtkomt.            

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.