Koninkrijk verlengt FOL-verdrag met VS

Den Haag – Het Koninkrijk zal het verdrag dat de Verenigde Staten toestaat vanuit het Caribisch deel drugsbestrijdingsoperaties in de regio uit te voeren met 5 jaar verlengen. Dat schrijft minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok vandaag aan de Tweede Kamer.

Het zogeheten Forward Operating Locations-verdrag (FOL) loopt op 2 november af. Het verdrag is op 2 maart 2000 in Oranjestad tot standgekomen en op 2 november 2001 in werking getreden. Aan het verdrag ligt een rijkswet ten grondslag. In 2011 en 2016 is het met 5 jaar verlengd. In de praktijk wordt door de Amerikanen alleen gebruik gemaakt van de Curaçaose luchthaven voor het uitvoeren van verkenningsvluchten.

In 2018-2019, de laatste periode waarover cijfers bekend zijn gemaakt, hebben de vluchten bijgedragen aan de onderschepping van 280.000 kilo cocaïne en 24.000 kilo marihuana.

Bericht delen
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Advertentie

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.