Koninkrijk verlengt FOL-verdrag met VS

Den Haag – Het Koninkrijk zal het verdrag dat de Verenigde Staten toestaat vanuit het Caribisch deel drugsbestrijdingsoperaties in de regio uit te voeren met 5 jaar verlengen. Dat schrijft minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok vandaag aan de Tweede Kamer.

Het zogeheten Forward Operating Locations-verdrag (FOL) loopt op 2 november af. Het verdrag is op 2 maart 2000 in Oranjestad tot standgekomen en op 2 november 2001 in werking getreden. Aan het verdrag ligt een rijkswet ten grondslag. In 2011 en 2016 is het met 5 jaar verlengd. In de praktijk wordt door de Amerikanen alleen gebruik gemaakt van de Curaçaose luchthaven voor het uitvoeren van verkenningsvluchten.

In 2018-2019, de laatste periode waarover cijfers bekend zijn gemaakt, hebben de vluchten bijgedragen aan de onderschepping van 280.000 kilo cocaïne en 24.000 kilo marihuana.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.