Het kan dus wel

Terwijl de voltallige redactie ligt uit te buiken van een overvloedig Paasontbijt is Kadushi gevraagd de nieuwsluwte te compenseren met een extra bijdrage. Het is maar goed dat Dossier Koninkrijksrelaties het nieuws – waar in het Koninkrijk u zich ook bevindt – gratis bij u persoonlijk bezorgt, anders zou u zich misschien nog bekocht kunnen voelen door te worden afgescheept met dit stukkie.

Morgen (dinsdag) komt de Eerste Kamer bijeen om maar liefst 6 uur met staatssecretaris Knops (BZK) te reflecteren op hoe de koninkrijksrelaties zich in zijn binnenkort eindigende ambtstermijn hebben ontwikkeld. 6 uur lijkt voor zes snippertjes in de Caribische zee, zelfs rekening houdend met de bedachtzame manier van formuleren die de senaat kenmerkt, overdreven veel. Maar niets is minder waar. 6 uur is eerder te weinig om alleen al over de afgelopen weken 2, 3 weken het licht te laten schijnen:

Curaçao wordt ongenadig hard getroffen door een vooralsnog niet te stuiten corona-uitbraak. De zorg dreigt onder de aanhoudende toestroom van patiënten te bezwijken. Intussen werpt de nieuwe regering haar schaduw vooruit door het demissionaire kabinet Rhuggenaath te verbieden door te werken aan het landspakket dat het eiland uit de crisis moet helpen. Dat belooft niet veel goeds voor de toekomstige samenwerking met Den Haag.

Nog ruiger gaat het er aan toe op Sint Maarten. Zolang de regeringsfracties van opperbaas Theo geen toestemming krijgen de vlijmscherpe randjes van hun aanklacht bij de VN tegen Nederland bij te vijlen, kan het eiland verdere financiële hulp op zijn buik schrijven. Om de patstelling nog ingewikkelder te maken, weigert premier Jacobs de uitvoeringsagenda te tekenen zolang die hulp (lees: 39 miljoen gulden) niet wordt overgemaakt. Een koninkrijksvariant van een ménage à trois.

En Aruba? Daar blies, als donderslag bij heldere hemel, de regering zichzelf op omdat coalitiepartij POR er door het Openbaar Ministerie van wordt beschuldigd een greep in de gemeenschapskas te hebben gedaan. Laat Kadushi nou altijd hebben gedacht dat belastinggeld aan verkeerde dingen uitgeven de definitie van de Arubaanse politiek is, maar kennelijk heeft POR deze keer al te opzichtig gegraaid.

Terwijl op Bonaire de grootste uitbraak van Covid-19 op zijn retour lijkt (maar het ziekenhuis nog wel zo vol ligt dat patiënten naar Colombia zijn overgebracht) kreeg wat er van de economie nog over is een extra dreun door het faillissement van BOPEC. Op Statia zal het voortijdig vertrek van regeringscommissaris Marnix van Rij niet door iedereen worden betreurd, voor de continuïteit van het broze proces naar herstel van de lokale democratie is zijn aftocht geen goede zaak.

Tenslotte Saba. De Sabanen mogen dan leven op een vulkaan die door het KNMI nauwlettend wordt gemonitord, het eiland is waarschijnlijk het stabielste plekje in het hele Koninkrijk. Maar wat Kadushi op deze Tweede Paasdag pas echt vrolijk stemt, is te zien dat in tijden van nood de solidariteit in het Koninkrijk grenzeloos groot is. Aruba schaalt de eigen zorg af om ruimte te maken voor coronapatiënten uit Curaçao, Bonaire levert beademingsapparatuur aan Willemstad en vanuit Nederland zijn – in de slipstream van 30.000 extra vaccins – tientallen zorgmedewerkers onderweg.

Het allermooiste is dat je niemand hoort neuzelen over artikel zus of zo van het Statuut. Waarom kan die vanzelfsprekende samenwerking er niet ook zijn als er geen noodsituatie is?    

Kadushi is het buitenbeentje van Dossier Koninkrijksrelaties: een stekelige rubriek die soms wel eens ‘au’ kan doen.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.