Integer, als het uitkomt

Het Openbaar Ministerie op Aruba had nog niet bekendgemaakt regeringspartij POR te verdenken van gesjoemel met gemeenschapsgeld of minister-president Evelyn Wever-Croes zette het op een holletje naar de gouverneur. Alsof ze de ontslagbrief van haar kabinet ondertekend en al klaar had liggen… Misschien een lekje bij het OM?

De kordaatheid van de MEP-première voedt de vermoedens dat het schandaal bij de coalitiegenoot haar maar al te goed uitkomt. Want zo’n kans om den volke te tonen hoe integer je wel niet bent, is met de verkiezingen in aantocht een geschenk uit de hemel dat je snel moet uitpakken. Wever-Croes heeft wellicht geleerd van haar voorganger Mike Eman: die bleef loyaal aan zijn van corruptie verdachte minister Paul Croes, hetgeen de AVP volgens analisten in 2017 de meerderheid heeft gekost.

Aruba’s gevallen eerste vrouw nam meteen een voorschot op de verkiezingscampagne: het ferme besluit niet verder te regeren met een stelletje dieven bewijst hoe hoog zij integriteit in haar vaandel heeft, was de boodschap. Wever-Croes neemt echter wel een gok als ze integriteit inzet van het komende verkiezingscarnaval maakt. Want dat er een onfrisse lucht aan de POR kleeft, moet zij al veel eerder hebben geroken. Bijvoorbeeld nadat de aap uit de mouw kwam wat de echte reden is waarom minister Otmar Oduber in 2019 plotseling aftrad: verdenking van corruptie.

Vorig jaar liet de minister-president bovendien een kans voor open doel om haar integriteit te etaleren opzichtig aan zich voorbij gaan, toen Odubers opvolger Marisol Lopez-Tromp op het punt stond uit de school te klappen over misstanden die ze bij ministeries had aangetroffen. Ingefluisterd door verdachte Oduber verbande Wever-Croes de klokkenluidende minister prompt uit haar kabinet. Een voetballer die zo’n opgelegde kans mist, zou onmiddellijk beschuldigd worden van matchfixing…

En: Wat is er eigenlijk terechtgekomen van het beloofde integriteitsbureau? Waarom is Aruba het enige land in het Koninkrijk dat nog altijd geen ombudsman heeft die de overheid op de vingers kijkt? Hoe zit het met die lucratieve overheidsopdrachten aan het advocatenkantoor van haar vader waarvan de premier op papier even geen partner is? Hoe integer is het om bij je aantreden een paar honderd ambtenaren op straat te zetten omdat ze family and friends van de vorige regering waren om ze vervolgens in één vloeiende beweging te vervangen door family and friends van je eigen partij?

Op 25 juni gaat Aruba naar de stembus. Wever-Croes en Eman mogen er nog zo’n spannend duel van maken, het is lood om oud wijzer wie er wint: de komende jaren wordt Aruba immers – net als Curaçao en Sint Maarten – vanuit Den Haag bestuurd.

Kadushi wenst u Bon Pasku!

Kadushi is het buitenbeentje van Dossier Koninkrijksrelaties: een stekelige rubriek die soms wel eens ‘au’ kan doen.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.