Partijen op Aruba moeten haast maken met kandidatenlijsten

Oranjestad – Partijen op Aruba die aan de vervroegde Statenverkiezingen willen deelnemen, moeten haast maken met het samenstellen van hun kandidatenlijsten. Die moeten uiterlijk op 7 mei worden ingeleverd. De Arubanen zouden eigenlijk op 24 september naar de stembus gaan, maar door de val van het Kabinet Wever-Croes zal dat nu op 25 juni gebeuren.

Traditiegetrouw zal de strijd vooral tussen de eeuwige rivalen MEP van huidig minister-president Evelyn Wever-Croes en de AVP van haar voorganger Mike Eman gaan. De huidige coalitiepartijen POR en RED speelden de afgelopen jaren een marginale rol. Van de POR is het maar de vraag of de partij de verdenking van het Openbaar Ministerie gemeenschapsgeld te hebben verduisterd overleeft. Politiek leider en minister van Justitie Andin Bikker heeft vanwege het strafrechtelijk onderzoek meteen afstand genomen van de partij. De verdenking tegen de POR was voor premier Wever-Croes de aanleiding de stekker uit haar kabinet te trekken.

Tot nu toe hebben zich twee nieuwe partijen aangediend: een die strijd voor rechten van vrouwen en een ander die het voor de dieren opneemt. Er zijn 21 zetels te verdelen. Op dit moment heeft de AVP er daarvan 9, de MEP 8, POR 2 en RED 1. Die laatste drie hielden Eman na zijn derde verkiezingszege op rij in 2017 buiten de regering door een coalitie te vormen.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.